Tussen de ingewikkelde voorstellen over het gemeentelijke beleid op jeugd- en onderwijsgebied, kwam de Christen Unie woensdag met een in een van de talloze moties om vooral voor ‘solidaire aanpak personeelstekorten onderwijs’ te kiezen. Er is meer expertise in de onderwijsregio waar Amstelveen onder valt en daar moet de gemeente gebruik van maken, vindt de fractie.

Alleen die ándere aan de naam de oordelen ook christelijke fractie, het CDA, stemde tegen.

Stoel

Fractievoorzitter Arjan Siegmann stemde tegen alle moties, behalve die van D66 over de lerarenbeurs. Het bezwaar van de andere voorstellen was volgens hem dat politici daarin op de stoel van de leraar, c.q. de school gaan zitten met regels en verordeningen, terwijl de leraar voor de klas echt er verstand van heeft. Hij vond dat de politiek meer afstand moet houden van het onderwijs. Alle andere raadsleden gingen ermee akkoord.

Personeelstekorten

Het ‘stoelprobleem’ geldt volgens het CDA dis ook in de motie van de ChristenUnie, die vindt dat niet elke school in Nederland even hard getroffen door personeelstekorten en dat met het wat dat betreft het zwaarst heeft in de buurt van grote steden, dus in het dichtbij Amsterdam liggende Amstelveen.

Samen

“Doordat de ernst van de personeelstekorten per gebied verschilt, is door de minister gekozen voor een regionale aanpak”, zegt de CU. Zij bedoelt daarmee samenwerking tussen schoolbesturen, lerarenopleidingen en de beroepsgroep per gebied. Daar zijn trouwens forse subsidies van het rijk voor te krijgen. “Met dit geld moet de werving, matching, opleiding, begeleiding en professionalisering van onderwijspersoneel worden geregeld”:, zegt de CU. De ‘oude aanpak’ van wachten, concurrentie, verschillende geldstromen en eilandjes, komt hiermee aan zijn einde en ‘de Onderwijsregio’ ziet hiermee het levenslicht, meent de ChristenUnie. Maar de vraag is natuurlijk of men in de buurt leraren kan vinden die naar Amstelveen komen, waar geen woonruimte is. Er zijn nu volgens de partij 27 Nederlandse Onderwijsregio’s gevormd, waar tegen het einde van het jaar elke Nederlandse school – onder één van die regio’s – valt.

Onderwijsregio

Dianne Hoefakker, onderwijsspecialiste en burgerraadslid van de ChristenUnie, ziet veel kansen voor het verhogen van de personeelsinstroom naar het onderwijs en het koesteren van de mensen die deze stap eerder maakten. Zij gelooft blijkbaar in samenwerking met gemeenten die óók een personeelstekort hebben al kan de gemeente volgens haar een waardevolle rol vervullen. Overigens delen Burgerbelangen Amstelveen (bbA), GroenLinks, SP en 50plus blijkbaar, als mede-indieners van de motie, dat inzicht. Trouwens heel de gemeenteraad denkt in de regio weg te halen wat lokaal niet lukt.

4 REACTIES

  1. Tja, startende leerkrachten hebben nu eenmaal huisvesting nodig en dat kan niet voor €1300,— ,Uilenstede ( tussen studenten met een ander dagritme) en de meesten willen voor geen goud in de Bijlmer.

    • Kijk maar naar de kaart. De provincies waar ze geen tekorten hebben, hebben juist de goedkoopste huizen. Enkel Friesland is een uitzondering, maar daar moet je ook in het Fries les kunnen geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.