Drie drugspanden en vijf woningen wegens illegale prostitutie, dus verboden bordelen, liet burgemeester Tjapko Poppens vorige maand ontruimen en sluiten. In panden trof de politie respectievelijk hennepteelt en drugshandel aan en vrouwen voor wier vrijwilligheid als sekswerker en hun gezondheid wordt gevreesd.

Doel van de acties is herhaling van de overtredingen voorkomen en ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. Dit is een prioriteit in het Integraal Veiligheidsbeleid van de gemeente, zegt zij.

Veiligheidsgevoel

Jaren geleden werd een zogeheten paraplu bestemmingsplan door de gemeenteraad goedgekeurd, waarbij prostitutie alleen op bedrijventerreinen werd toegelaten en controleerbaar is. De nu gekozen locaties voldeden daar niet aan. Burgemeester Poppens vindt criminele activiteiten in de wijk zijn niet goed voor de leefbaarheid en het veiligheidsgevoel van inwoners. “Met maatregelen, zoals het sluiten van een woning, willen wij overlast tegengaan en de rust in de wijk terugbrengen. Daarbij dienen woningen gebruikt te worden om in te wonen, zeker gezien de huidige krapte op de woningmarkt,” zegt hij.

Drugs

De politie constateerde in drie woningen dus hennepteelt en drugshandel. Het betrof er een aan Bakboord, waar een complete hennepkwekerij werd gevonden. Er bleken al tien eerdere oogsten te zijn geweest en er was sprake van energie- en waterdiefstal, wat brandgevaar oplevert. De woning werd voor drie maanden gesloten.

Dat gebeurde ook met een woning aan Praam. Naar aanleiding van verdacht gedrag in de buurt deed de politie daar eind januari een inval in een woning, om

er ook een professionele hennepkwekerij aan te treffen met een flinke hoeveelheid planten. Ook hier was er sprake van energiediefstal en bleken er eerdere oogsten te zijn geweest. Begin februari trof de politie, naar aanleiding van een gemeentelijke controle, een handelshoeveelheid soft- en harddrugs aan in een woning aan de Haagkerslaan. Ook vond zij goederen die op de handel in de verdovende middelen en professionele hennepteelt wijzen. Dit pand is voor zes weken gesloten.

Illegale prostitutie 

Op vijf locaties werd door gemeente en politie afgelopen tijd dus illegale prostitutie aangetroffen, die veelal zorgen over de werkomstandigheden en onvrijwilligheid van de prostituees meebrengt. De prostitutie is in alle gevallen beëindigd en de coördinator mensenhandel is ingeschakeld. Daarnaast nam de burgemeester bestuurlijke maatregelen zoals het opleggen van dwangsommen en het vervangen van sloten. In twee gevallen was sprake van prostitutie in hotels. De gemeente is in gesprek met de hotels over maatregelen om dat tegen te gaan. Er komt bijvoorbeeld een nieuwe voorlichtingscampagne om de signalen van prostitutie tijdig te herkennen, waarop actie volgt.

Melding

Als buurtbewoner vermoed dat er iets ‘niet pluis’ is een buurt, doen inwoners er goed aan dat te melden bij een wijkagent via (0900) 8844. Men kan ook anoniem melding doen bij Meld Misdaad Anoniem via (0800) 7000 of – voor acuut gevaar 112. Meldingen helpen politie bij het opsporen en aanpakken van ondermijnende criminaliteit, zegt de gemeente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.