B&W moeten helder inzicht krijgen in de financiële situatie van ziekenhuis Amstelland, dart de laatste jaren met grote verliezen kampte. De fractie van D66 in de gemeenteraad heeft daarom schriftelijk gevraagd aan het college, nu het ziekenhuis helemaal onderaan bungelt in het resultaat van een zogenoemde ‘stresstest’ door het in Amstelveen gevestigde accountantskantoor BDO.

Saloua Chaara

Dat bureau onderzoekt geregeld de financiële positie van de 66 algemene ziekenhuizen in Nederland en beoordeelt aan de hand van jaarrekeningen of die financieel gezond zijn. Ziekenhuis Amstelland staat op de 66e plaats, maar dat komt ook doordat er geen bescheiden naar BDO heeft gestuurd. Volgens een woordvoerder is er weinig of niets aan de hand, maar de verliezen over de laatste jaren blijven en nadere uitleg omtrent de cijfers kwam er niet.

Failliet

Inmiddels zijn ziekenhuis Slotervaart en het IJsselmeer Ziekenhuis failliet, met enorme gevolgen voor de patiënten. Dat het Amstelveense ziekenhuis onderaan de lijst staat, komt vooral omdat het niet in staat was om tijdig haar jaarrekening te deponeren zodat het in de analyse van BDO meegenomen kon worden, geeft D66 toe.

In een eigen statement meldde het ziekenhuis dat er geen reden is voor paniek, weten de democraten. “Goede ziekenhuiszorg blijft gegarandeerd. Het ziekenhuis verklaart: Van een dreigend faillissement is geen sprake. We hebben goede afspraken gemaakt voor de komende jaren met de bank en de zorgverzekeraars,” zegt raadslid Saloua Chaara van D66. “Dit stelt gerust. We zijn blij te lezen dat het ziekenhuis naar eigen zeggen goede afspraken maakt met de bank en de zorgverzekeraar. Maar we willen wel graag weten wat er nu aan de hand is en hoe het nu verder gaat met de ziekenhuiszorg in Amstelveen.”

Gesprek

Hoewel het college van B&W geen formele zeggenschap heeft over de wijze waarop Ziekenhuis Amstelland de ziekenhuiszorg organiseert, wil de D66 fractie dat het college hierover met het ziekenhuis in gesprek gaat.

Volgens D66 vervult het ziekenhuis een belangrijke maatschappelijke functie binnen Amstelveen. Daarnaast is Ziekenhuis Amstelland ook een grote bron van werkgelegenheid. In 2017 had het Ziekenhuis 88 medisch specialisten en ruim 800 medewerkers in dienst.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.