De cliënten hebben er meer privacy. Dat onder meer zei wethouder Marijn van Ballegooijen van o.a. Werk en Inkomen bij de opening van het geheel vernieuwde Werkplein in het raadhuis. Daar valt onder meer in op dat en allerlei kamers ter linker- en rechterzijde zijn gekomen, voor onder meer privé gesprekken en een cursus voor inburgering. Men kan er terecht voor scholing en werk.  

Loketten zijn daar ouderwets, in elk geval kan men er niet tot het uiterste gaan als men de menselijke maat wil hanteren, meent Van Ballegooijen. Die zijn volgens hem er nog alleen voor betaalde documenten als rijbewijs en paspoort.

Drempels

En Eelco Tolsma, hoofd van de afdeling Werk en Inkomen is het daar helemaal mee eens. Hij zegt dat er zestien collega’s van hem werken op het Werkplein, dat een totale metamorfose heeft ondergaan. Niet alleen zijn er spreek-, vergader- en kantoorruimten gekomen maar ook is het ‘plein’, dat nauwelijks meer is te herkennen, voorzien van planten langs de muren en in bloembakken, waartussen zitjes (met banken en stoelen) zijn aangebracht. Het is een warme plek geworden, vond de wethouder bij de opening. “Daar kun je praten over wie jij bent, welke opleiding je hebt en welke drempels er in het leven waren. De privacy krijgt hier een extra impuls.”

Op het vernieuwde Werkplein houdt een paar keer per week het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Verder houdt het zich, behalve met Werk en Inkomen, bezig met inburgering. Eelco Tolsma wilde wel kwijt dat inmiddels het totale raadhuis intern is verbouwd en dat het Werkplein eigenlijk het slot van de verbouwing was.  Ter wille van de duurzaamheid zijn veel materialen, onder meer alle hout, circulair, dus hergebruikt.

Op de schop

“Het Werkplein is op de schop genomen zodat we onze inwoners nog beter kunnen helpen”, zegt Marijn van Ballegooijen. De verbouwing was volgens de gemeente nodig om inwoners vriendelijker te kunnen ontvangen. Het was vooral gericht op werk, maar dat schijnt verleden tijd.  Van Ballegooijen: “Tegenwoordig kijken we veel breder naar de behoeftes van inwoners en hoe we ze kunnen helpen aan duurzaam werk dat bij ze past.” Sommigen kunnen gewoon niet aan het werk. Een bijstandsaanvraag hoeft niet meer aan een open balie, zegt de wethouder. Volgens hem is steeds meer de dienstverlening en communicatie merkbaar verbeterd.

Gebundeld

Op het Werkplein is zo veel mogelijk ondersteuning aan inwoners gebundeld, bijvoorbeeld op het gebied van inburgering. En doordat het UWV er spreekuren houdt, hoeven mensen daarvoor niet meer naar Amsterdam. Iedere Amstelvener kan er terecht voor vragen over scholing of voor hulp bij het vinden van werk. Werkplein biedt bijvoorbeeld hulp bij het maken van een CV, het in contact komen met bedrijven en solliciteren. De inloopspreekuren op het Werkplein zijn elke dinsdag, woensdag en donderdag van 09.00 -12.00 uur. Informatie: www.amstelveen.nl/werkplein

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.