De Amstelveense culturele instellingen kunnen van Rijk en Provincie samen drie ton krijgen, als ook de gemeente een financiële bijdrage levert. B&W stellen de gemeenteraad voor akkoord te gaan met kwijtschelding van huren en andere gemeentelijke lasten.

Het Fonds Podiumkunsten en het Mondriaan Fonds stellen wegens de coronacrisis middelen beschikbaar aan podia en musea op voorwaarde dat de betreffende instelling dezelfde bijdrage krijgt van een gemeente. Bijvoorbeeld in de vorm huurkwijtschelding. Een garantiesubsidie valt er niet onder. “Met de huurkwijtschelding kunnen we een groot deel van de culturele instellingen die door de coronamaatregelen schade opgeliepen financieel ondersteunen”, zegt wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur). “Daarnaast zorgen we er zo voor dat de instellingen kans maken op een financiële bijdrage van het Rijk en de provincie. Dit kunnen we niet laten liggen om onze culturele instellingen door deze crisis te loodsen.”

Toezeggingen

Schouwburg Amstelveen heeft 203.101 euro en P60 heeft 64.260 euro bij Fonds Podiumkunsten aangevraagd en toegezegd gekregen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet Amstelveen dus ook 267.361 bijdragen. De schouwburg heeft in de eerste ronde ook 40.000 euro gekregen van Kickstart Cultuurfonds. Het Mondriaanfonds maakt in september bekend of het Cobra Museum een bijdrage ontvangt. Een bewijs van matching dient bij de meeste cultuurfondsen voor 1 oktober aangeleverd te worden, anders worden de aanvragen afgewezen.

Provinciaal Noodfonds

Uit het Provinciaal Noodfonds wordt 6,6 miljoen euro beschikbaar gesteld om de regionale infrastructuur in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) in stand te houden. Het Provinciaal Noodfonds draagt maximaal 65 procent van het netto schadebedrag per instelling bij, op voorwaarde dat de gemeente dit aanvult tot 100 procent. Het totaalbedrag van aanvragen bij het Provinciaal Noodfonds wordt geschat op maximaal 676.458 euro. Om hiervoor in aanmerking te komen moet Amstelveen maximaal 364.247 euro matchen.

Voorwaarden

Het college van B en W heeft eind juli de voorwaarden vastgesteld voor kwijtschelding van huur of gemeentelijke lasten (voor instellingen die niet in een gemeentelijk pand verblijven) voor maximaal zes maanden. De huurkwijtschelding wordt nog in de gemeenteraad besproken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.