Soms denk ik dat de regering in de leer is geweest te Amstelveen. In Den Haag danste de VVD, als grootste fractie, klakkeloos naar de pijpen van D66 en hier lijkt dat nog steeds zo. Een raadslid van VVD-huize gaf dat ook ruiterlijk toe. Maar de zich haar leden nog steeds met Democraten aansprekende partij, die alleen in democratie gelooft voor zover het volk het met haar eens is, behoort hier nu eenmaal tot de coalitie en was daar tot nu toe bijna zo sterk als de VVD (8 tegen 7 zetels).

Hoewel de fractievoorzitter van D66 zegt dat men zich als lokale politicus uitsluitend met Amstelveen moet bezighouden en hij over landelijke thema’s geen enkele uitspraak wil doen, behoort hij wel tot een landelijke partij, met een ideologie die ook lokaal wordt gehanteerd.

Scheuren

En wat het volk daarvan denkt, ook in Amstelveen, heeft men tijdens de jongste verkiezingen gezien. Ook hier leverde D66 de helft van zijn kiezers in. Voorheen was de gemeenteraad verdeeld – vooral in verkiezingstijd – in oppositie en coalitie, waarvan de laatste altijd de gelederen sloot (waarschijnlijk op basis van het in achterkamers gevoerde coalitieoverleg). De laatste tijd komen in die coalitie langzaam maar zeker toch diverse opvattingen. ‘Scheurtjes’, noemde Actief voor Amstelveen die.

‘Kneiterlinks’

Er is dan ook wel wat veranderd. Niet alleen is D66 verschrompeld en werd PVV bij de recente verkiezingen de derde partij in Amstelveen, maar ook is GroenLinks met de PvdA samen gegaan. Dat zal vooral PvdA-raadslid Arnout van den Bosch grote deugd doen. Hij zei al voor gemeenteraadsverkiezing een ‘kneiterlinks’ college te ambiëren, was voluit voor het samengaan met GroenLinks en zag waarschijnlijk tot zijn vreugde dat de nu gevormde éne partij de tweede in Amstelveen werd bij de stemming voor de Tweede Kamer. De PvdA maakt deel uit van de inmiddels toch wel gehavende plaatselijke coalitie. Dat maakte tot nu toe de rol van de fractie lastig. Over woningbouw vroeg een raadslid van GroenLinks eens wat de PvdA eigenlijk ‘betaalbaar’ vindt. Van den Bosch, die woningbouw in zijn portefeuille had, zei altijd dat hij vóór sociale huurwoningen was, maar stemde als puntje bij paaltje kwam met de coalitie mee als de bouwprojecten – tot verdriet van  GroenLinks – onbetaalbaar werden. Dat lijkt nu verleden tijd, omdat de PvdA en GroenLinks één zijn geworden.

Goed voor Amstelveen

In de jongste raadsvergadering viel de coalitie uit elkaar, bijvoorbeeld. De coalitiepartijen Goed voor Amstelveen (alleen in de coalitie gekozen omdat de VVD twee zetels verloor) en VVD stemden tegen een motie van de ChristenUnie om de reclame op bushokjes voor bijvoorbeeld benzineauto’s en vliegreizen, omdat daarbij fossiele brandstoffen worden gebruikt. D66 en PvdA-GroenLinks stemden voor en behoorden met 64% tot een meerderheid. Een derde van de gemeenteraad was tegen. Waarschijnlijk proberen D66 en PvdA-GroenLinks zich bij een volgend college van de VVD te ontdoen, opdat er eindelijk een links college komt. Dat hebben we eerder gehad trouwens. Een GL-wethouder beheerde toen de financiën en was verantwoordelijk voor het grootste Nederlandse kantoor dat leeg kwam te staan, dat van KPMG. Amstelveen werd landelijk nieuws. Dat wel.

Israël

Eerlijk gezegd, is mijn persoonlijke opvatting ook de strijd in het Midden-Oosten een rol speelt. Terwijl de VVD – en zeker wethouder Herbert Raat, die in Israël heeft gewoond – geneigd is iets milder over de verdediging van de staat tegen de Arabieren, die zich nu Palestijnen noemen, vinden misschien binnen de coalitie dat het uit moet zijn met de oorlog in Gaza. Raat was ook de eerste die de schandalige aanval door de terreurorganisatie Hamas veroordeelde en de vlag van Israël werd op het raadhuis gehesen. Het nis niet zo vreemd dat de helft van de fractie van Goed voor Amstelveen – een Joods raadslid – tegen de motie van de anti fossiele reclame motie stemde. Misschien draaf ik door. Maar Palestijnen doen dat naar mijn smaak al langer….

6 REACTIES

 1. Was het niet wethouder De Groot (CDA) die destijds het meest betrokken was bij de megalomane nieuwbouw voor KPMG en de verhuizing naar het nu deels leegstaande, monsterlijke gebouw met nazipetten?

  • Nee, Paul Regouin van GroenLinks verklaarde later voor het Journaal, dat ook wel eens wilde weten waarom hoe de grootste leegstand in het land was ontstaan, dat hij niet anders kon, omdat KPMG dan wilde vertrekken. Het was wijlen fractievoorzitter van het CDA die nog gezegd had dat er leegstand dreigde. Zij willen niet uitbreiden, maar verhuizen, wist hij. Ter wille van de top van het bedrijf die er € 30 miljoen aan overhield. Logisch: Waar zaten die 5000 man voor wi4 werkplekken moesten komen dan nu / toentertijd?

 2. Er werd wel een idioot brede autoweg (een start/landingsbaan voor Boeings) voor het nieuwe KPMG-gebouw aangelegd, maar geen bushalte die praktisch was geweest voor zowel medewerkers van KPMG als bezoekers van het ziekenhuis.

  Verdomde liberalen houden geen rekening met gewone mensen.

 3. Neoliberalen zitten niet alleen bij de VVD.

  Algemeen maatschappelijk belang legt het af tegen belangen van machtige marktpartijen en hun meelopers, belangenbehartigers en profiteurs.

  KPMG was een gezwel dat niet in toom werd gehouden maar juist alle medewerking en ruimte kreeg.

 4. Net als het gebouw van Hudson’s Bay, trouwens. Dat is nog veel moeilijker om geschikt te maken voor bewoning dan het oude KPMG-gebouw, omdat de gemeente dat niet als voorwaarde had gesteld. Straks moet dat misschien ook grotendeels worden gesloopt.

  De neoliberale coalitie laat zich telkens overdonderen door marktgestuurde grootmachten als KPMG, Hudson’s Bay, Rijkswaterstaat (geen A9-tunnel), Schiphol en de Vervoersegio.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.