“Ik vind dat ik een grappige juf ben”, antwoordde onderwijzeres Lara Walraven vrijdag bij boekhandel Libris Venstra op een vraag van wethouder Frank Berkhout (D66) van Onderwijs. De docente van MKC Mio Mondo, juf van groep 6,7 en 8 in het Montessori Onderwijs, mag zich dit jaar Superjuffie noemen. Dat werd bekend gemaakt door en kinderburgemeester Bana, die met Berkhout mee was gekomen.

Er waren overigens drie genomineerden voor de onderscheiding ‘Superjuffie’ of ‘Supermees’. Behalve Walwaren waren Cheyenne Berkhout van de Piet Heimschool en Lars Levering van de Roelof Vemaschool genomineerd. “Drie toppers’, noemde de wethouder hen. “Zij zijn de beste juffen een meesters van Amstelveen.”

Beetje trots

De wedstrijd, naar aanleiding een boek over Superjuffies, wordt sinds 2015 door Libris Venstra georganiseerd, sinds vorig jaar samen met kinderkrant Amstelkids. Kinderen kunnen, zowel per email en door een briefje bij Venstra af te leveren, waarom zij hun kandidaat aanbevelen voor de titel. Wie de meeste stemmen en kwalificaties krijgt wint. “Ik ben echt helemaal verbaasd”, vertelde Lara Walraven vlak na de uitreiking. “En natuurlijk ook best een beetje trots.”  Hoewel veel juffen en meesters door kinderen waren genomineerd, vielen drie leerkrachten bij de stemmen extra op, meldde jurylid Ada Ruiter van Libris Venstra. De drie genomineerden mochten, samen met hun klas, naar de feestelijke uitreiking komen bij de boekhandel op het Stadsplein.

Taalschool

Er was dit jaar ook een ‘buitencategorie’, zoals de wethouder die noemde. Die nominatie viel meester Stef Holling te beurt. Hij is volgens de wethouder al lang gepensioneerd, maar werkt nu als onderwijsassistent op basisschool Amsteltaal, waar buitenlandse kinderen de Nederlandse taal leren, voordat ze naar het reguliere onderwijs gaan. “Hij was de eerste die mij met de Nederlandse taal hielp”, schreef een kind van die Taalschool over hem. “Hij heeft ons ook dingen laten proeven en wij moesten dan vertellen waar het naar smaakt.”  Holling was zelf onder meer 22 jaar meester aan de Jozefschool in Aalsmeer.

Boos

Over meester Lars Levering wilde een van zijn leerlingen wel kwijt dat hij toch aardig blijft als hij boos is. En over Lara Waalraven dat zij haar leerlingen altijd aan positieve dingen kan laten denken. Cheyenne Berkhout koopt mooie dingen voor de klas en is super betrouwbaar, vonden de kinderen. Maar ja, er kan er natuurlijk maar één de winnaar zijn, zei Bana, die er aan toevoegde dat de keuze moeilijk was geweest. Alle genomineerden gingen met een mooi boekenpakket en kleinigheidje voor de klas naar huis.

1 REACTIE

 1. Dit soort prijzen zijn natuurlijk erg leuk voor de winnaars. Daarom feliciteer ik juf Lara. Toch stoor ik me er enigszins aan, want het meeste onderwijzend personeel doet zijn stinkende best om de kinderen in een prettige sfeer wat te leren. Bij de één lukt dat natuurlijk beter als bij de ander.

  Misschien een opmerking van een gepensioneerde onderwijzer, die wat zeurderig klinkt.

  Overigens even heel iets anders; Het Taalhuis zoekt nog steeds vrijwilligers. Men hoeft hier totaal geen onderwijsverleden voor te hebben. Wel wordt verwacht dat u goed Nederlands spreekt. U begeleidt gewoon iemand die Nederlands wil leren. Begeleiden klinkt duur, maar dat hoeft het totaal niet te zijn. U moet enkel wat geduld hebben. Het kost u zo’n ėén á twee uur per week. Het zijn vaak mensen die geen Nederlands netwerk hebben en die onze taal in de praktijk willen oefenen. Heel vaak bestaat dat enkel uit spreken en luisteren.
  Als u wilt, bestaan er mogelijkheden dat u een korte cursus van 2 dagdelen volgt, waarbij ook aspecten van een klein beetje schrijven en lezen te pas komen.
  De klanten die hier op af komen zijn van diverse pluimage. Ze komen uit de hele wereld ,van jong tot dik in de 50, van bouwvakker tot expat, van al redelijk Nederlands beheersend tot nagenoeg niets.
  Ik doe dit nu al 6 jaar en vind het over het algemeen leuk om te doen en soms houd je er nog wel eens een leuk contact aan over als je wilt.
  Voor verdere info verwijs ik naar de website van Taalhuis Amstelveen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.