Van de middelgrote gemeenten (50.000 tot 100.000 inwoners) staat Amstelveen op de derde plaats wat haar financiële gezondheid betreft. De gemeente baseert dat op de het aan de Krijsman gevestigde accountantsbureau BDO, dat jaarlijks een Benchmark Nederlandse gemeenten produceert.  Volgens wethouder Financiën wordt er bespaart op de ambtenarij, gepaard gaande met hogere kosten voor de inwoners.

Amstelveen krijgt van BDO opnieuw een 10, zegt de gemeente trots.

Organisatie

Maar wethouder Adam Elzakalai (foto) van Financiën kan er niet omheen dat er geldelijk zware tijden komen, die keuzes vergen. “Niet alles kan meer”, zegt hij. Vooral niet als er 2026 drie miljard euro minder van het Rijk naar de gemeenten gaat. Een ‘ravijnjaar’, is het volgens Elzakalai. “Hier moeten wij ons op voorbereiden. Dit doen we onder andere door een besparing op de kosten van de gemeentelijke organisatie en een lastenverzwaring. We willen namelijk het huidige voorzieningenniveau en ons sociale beleid op peil houden.”

Toekomst

Volgens Elzakalai staat de gemeente er toch relatief goed voor in financieel opzicht en is op de toekomst gericht. “We verwachten van het Rijk de komende tijd duidelijkheid over onze financiële toekomst. Dan kunnen we als gemeente keuzes daarvoor maken.”

Investeren

Overigens keurde de gemeenteraad goed dat er in de begroting 2024 meer dan € 9 miljoen structurele en € 56 miljoen incidentele lasten goedgekeurd voor de komende jaren. Het college van B en W wil blijven investeren, zegt het. Onder meer in onderwijshuisvesting, zorg, werk en inkomen, wijkcentra, cultuur en in sport. Daarnaast gaat er volgens de gemeente geld naar woningbouw, wil zij ‘de mobiliteit’ op peil houden (hoewel burgers daarover klagen, red.) en vooral investeren in economie en duurzaamheid. ‘In de leefomgeving zijn investeringen gepland in groen en water, speeltuinen en voor vernieuwing van het Stadshart’, zegt de gemeente.

BDO-benchmark

De BDO-benchmark Nederlandse gemeenten, waarin de financiële gezondheid in kaart wordt gebracht, komt dit jaar voor de zesde keer uit. Met hoogste rapportcijfer denken gemeente en BDO aan weinig risico in financiële problemen te komen.

De enige groep gemeenten die een positief saldo laat zien, hebben tussen de 25.000 en 50.000 inwoners, zegt BDO. ‘Gemeenten vanaf 50.000 inwoners, waartoe dus Amstelveen behoort, hebben gemiddeld een veel hogere schuldquote dan kleinere gemeenten.’

Twee derde van de gemeenten verwacht over 2023 tot en met 2027 een tekort van in totaal € 3,5 miljard. 115 gemeenten gaan uit van een overschot in deze vijf jaar van per saldo € 1,6 miljard

7 REACTIES

 1. “ De mobiliteit in huisvesting op peil houden.” Dat is wel de gotspe van het jaar hier waar tussen de vrije en soc sector een ravijn is . Alles is op dat gebied hier vastgelopen. Torenhoge woonlasten en wachtlijsten van 20 jaar en dan durf je nog over mobiliteit te spreken. Een totaal brevet van onvermogen krijgen ze hier.

 2. Meneer Elzakalai (VVD) staat weer mooi op de foto. Daar hebben de inwoners van Waardhuizen echter niets aan helaas. Zij wachten nog steeds op de nieuwe supermarkt die deze wethouder beloofd heeft.

  • 1. Het winkelcentrum is van Netjes Beheer.
   2. Die werkt aan een grotere supermarkt door verbouwing van het winkelcentrum.
   3. De bewoners zijn met een delegatie in in gesprek met Netjes.
   4. Er is een tijdelijk Pareltje als ontmoetingspunt, waarvoor Netjes de behuizing heeft geleverd, kosteloos.
   5. De gemeente heeft geen zeggenschap over de ondernemers.

   • Om met 5 te beginnen. Dat klopt, maar de gemeente heeft wel degelijk een rol in het levensvatbaar houden van een wijk. Voor allerlei vergunnigen moet de eigenaar ook weer bij gemeente aankloppen. Bovendien heeft Netjes een heel stel panden in Amstelveen. Zij heeft er ook belang bij om de gemeente te vriend te houden. Hetzelfde geldt voor de grootgrutters. Maw de gemeente kan i.d. best wat eisen.
    3. Over een delegatie heb ik hier nooit wat gelezen en ook niet op andere gremnia. Wie zijn dat dan?
    2. “Ze werken aan een grotere supermarkt enz.” Waar is het tijdspad in kwestie? 2035 klaar of zo?
    3 Bewoners? Mij is niets gevraagd en iedereen die ik ken in de buurt, maar kan aan mij liggen.
    4. Netjes heeft gratis het Pareltje geleverd. 25m2 misschien! Nounou wat een goedheid! Hoelang staat de Coop al leeg en Hubert? Ga toch heen, Johan. Dit is geen journalistiek antwoord, maar zuivere propaganda.

    Heel veel bewoners zijn gewoon gebaat bij een supermarkt en de ouderen voor hun eigen zelfstandigheid, waar de overheid altijd zijn mond over vol heeft.

    • En weet u iets van de vergunningenprocedure, af de tekeningen klaar zijn etc.? Grootgrutters verdienen twee tot drie procent op boodschappen, dus is ere veel aan gelegen om een aantrekkelijk band te bouwen. Ik heb destijds uitgebreid over de omwonenden uit de buurt geschreven. Was er als enige verslaggever bij. Er ging een winkel weg en dat pand heeft Netjes beschikbaar gesteld voor Pareltje. Hoeveel bewoners zijn ‘heel veel’ en er moet wel een gegadigde zijn van de ketens om er in te stappen.

     • Was er ook een half uur bij toen diverse raadsleden en de wethouder de omwonenden toespraken. Alleen Netjes was er niet. Ik heb u niet mogen zien . Op die bijeenkomst die overdag werd gehouden ,waren zo’n 60 tot 70 ouderen. Dat vind ik veel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.