De provincie Noord-Holland heeft de ontheffing voor de bouw van drie villa’s op de plek van het voormalige café De Zwarte Kat afgewezen. De bouw kan dus nu niet doorgaan.

De gemeente had in eerste instantie die ontheffing niet gevraagd, maar de Raad van State dwong haar daartoe. Bewoners van de buurtschap De Zwarte Kat, gesteund door de Dorpsraad van Nes aan de Amstel, had een proces tegen de plannen van de gemeente aangespannen. En kreeg dus gelijk.

RVS

De gemeenteraad heeft al een bestemmingsplan vastgesteld, dat wegens de geplande bouw nodig was. Maar bewoners waren er tegen dat de gemeente plotseling het gebied langs de Amstel ‘stedelijk’ noemde, terwijl het voorheen altijd ‘landelijk’ was geweest. Het moest volgens o.a. de Dorpsraad buitengebied blijven. Dat was ook de inzet van het proces tegen de gemeente bij de Raad van State (RVS). Maar de RVS kwam niet verder dan de gemeente te veroordelen tot het aanvragen van een ontheffing van de provincie en vond het blijkbaar vreemd dat zij dat niet had gedaan vóórdat het bestemmingsplan aan de gemeenteraad werd voorgelegd.

Inspanning

Op de achtergrond speelt nog mee dat, als de bouw niet doorgaat, ontwikkelaar Zuiver een financiële genoegdoening aan de gemeente zal vragen. Volgens Zuiver is het plan alleen haalbaar als er drie villa’s verrijzen. De gemeente vroeg na de beslissing van de RVS alsnog een ontheffing van de provinciale omgevingsverordening NH2020 aan en meent daarmee ook aan de ‘inspanningsverplichting’ te hebben voldaan, waarover in een contract met de ontwikkelaar wordt gesproken. Of die ontheffing nu wel of niet komt, is volgens de gemeente minder belangrijk voor het betalen van een boete: In beide gevallen is volgens haar voldaan aan de inspanningsverplichting.

Een jaar

 Overigens duurde het een jaar voordat de beslissing van Gedeputeerde Staten kwam. Maar dinsdag is die toch genomen. Jan van Schaik, die namens de bewonerscommissie het woord voert, toont zich opgetogen over de uitslag. “Wat ons betreft, kon er geen andere beslissing worden genomen”, zegt hij. “Vanuit het Buurtcomité en de Dorpsraad zijn wij uiteraard blij en opgelucht, maar wel benieuwd naar het vervolgtraject.”

Haalbaar

Volgens Zuiver is het bouwplan onhaalbaar als er maar één villa zou ontbreken. Dat heeft hij tegen de bewoners gezegd. De Provincie bepaalde eerder dat het gebied langs de Amstel niet bebouwd mag worden. Overigens had Van Schaik liever gezien dat de Raad van State het gebied ‘landelijk’ had verklaard, zoals de bewoners wilden. Maar de RVS bepaalde alleen dat de gemeente een ontheffing aan de provincie moest vragen.

4 REACTIES

  1. Wie mag of moet dat gebied nu ‘landelijk’ verklaren zodat er geen gevaar meer bestaat voor ‘stedelijke’ bebouwing? Oevers van meren en rivieren worden op neoliberale wijze verkwanseld aan de meestbiedenden, terwijl het genot van dit schaarse goed moet toekomen aan de gemeenschap.

    • Volkomen mee eens, want dit was niet het enige staaltje van corruptie, waar zich in dit geval de meerderheid van de gemeenteraad aan schuldig heeft gemaakt plus natuurlijk die projectboer Onzuivere Zaakjes.

    • Ik zou het ook niet slopen , ik vind het een prachtig en krachtig symbool van wat de gemeente allemaal doet aan de sociale woningbouw en starters.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.