Cliënten die revalideren of herstellen bij Zonnehuisgroep Amstelland krijgen nu een tablet in bruikleen tijdens hun tijdelijke verblijf in het Zonnehuis. Hierop vindt men onder meer een agenda met de behandel- en zorgafspraken, het zorgplan en oefenfilmpjes. Daarnaast kan men met de tablet eenvoudig videobellen met naasten.

Eigen verantwoordelijkheid ervaren over het herstel blijkt belangrijk voor de meeste cliënten, net zoals in contact kunnen blijven met naasten.

Terugkeer

De tablet is hierbij een slim hulpmiddel dat cliënten meer zelfstandigheid en betrokkenheid bij hun eigen herstel geeft, zegt de Zonnehuisgroep Amstelland. ‘Cliënten kunnen zich dankzij de tablet beter voorbereiden op hun terugkeer naar huis en hun naasten daarbij betrekken.’

Nooit uitgeleerd

De tablet ‘Compaan’, speciaal ontwikkeld voor senioren, wordt al enkele jaren door de teams van de wijkverpleging van de Zonnehuisgroep ingezet voor digitale beeldzorg voor thuiswonende cliënten. De ervaringen daarmee zijn volgens de groep bijzonder goed. Cliënt mevrouw Griffioen had niet eerder een tablet maar kreeg het snel onder de knie. Ze is blij met de ondersteuning die ze krijgt van de wijkverpleging via de tablet: ‘Het is heel fijn om even te kletsen. We praten dan over hoe het gaat en ze willen bijvoorbeeld weten of ik de medicatie heb ingenomen. Zo niet dan ga ik het gelijk doen. Je bouwt er een beetje op. En ik heb een vriendin die in Australië woont. Nu zie ik ook eens waar zij woont en hoe ze woont. Dat we elkaar na zoveel jaar weer eens zien, dat vind ik ook heel leuk.’

Sneller

Sneller naar huis gaan, is niet alleen de wens van de meeste cliënten maar draagt ook bij aan een efficiënte inzet van de zorgcapaciteit. Door de vergrijzing en de tekorten in de zorg neemt ook de druk op geriatrische revalidatiezorg toe. Om te kunnen blijven zorgen voor een goede kwaliteit en aanbod is het belangrijk dat de geriatrische revalidatiezorg anders wordt georganiseerd. Daarbij zal naar verwachting een groter deel van de revalidatiezorg straks vanuit huis worden aangeboden en zullen er minder lange opnames nodig zijn.

In de toekomst kan een deel van de revalidatie- en herstelzorg van de Zonnehuisgroep via de tablet thuis worden aangeboden. Te denken valt aan instructies, medicatieherinneringen en alarmeren.

Ervaringen delen

Op 6 februari van 14 tot 17 uur in het Noorddamcentrum organiseert Zonnehuisgroep Amstelland het evenement Let’s go digital. Net als vorig jaar zullen tijdens dit evenement de medewerkers van de Zonnehuisgroep hun ervaringen delen met collega’s van andere zorgorganisaties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.