Daar kon de gemeenteraad eigenlijk wat van leren. In een oogwenk was de beslissing genomen. Die was dan ook voorbereid door kinderen. Zoals door kinderen voorbereid gebeurde het: De oversteek van de Noorddammerweg bij  Roda  ’23 wordt veiliger.

Verkeerswethouder Herbert Raat constateerde dat er nodig wat die weg moet gebeuren. Blijkbaar is jarenlang nooit gezien het zo onveilig was.

Handgeschreven

Een meisjesteam, allemaal jonger dan 10 jaar, had de zaak bij B en W aangesneden. Een petitie in feite met een tekening erbij hoe de situatie tere plekke is. Ainhoa Bot, een van de ondertekenaars, had het blijkbaar met de andere meiden over gehad. Zij heeft het gemeentestuur ook van het onveilige verkeer poer brief op de hoogte gesteld.

Dat liet Raat zich niet twee keer zeggen. Er moet volgens hem snel verbetering komen. Maar rekening houdend met de traag malende ambtelijke molens, zei hij dat er binnen een half jaar een zebrapad logt voor de dames. De brief was met de hand geschreven en op hetzelfde blad was met tekening aangegeven hoe gevaarlijk het kan zijn. Ainhoa (9) zegt dat er op woensdagmiddag vaak kinderen komen trainen en voetballen. “Er rijden auto’s te hard uit twee bochten, waarvan er een vlakbij aan de overzijde ligt.” Dat is volgens haar levensgevaarlijk.

Kinderburgemeester

Daar was kennelijk kinderburgemeester  Milanka het mee eens. Zij was een van degenen die woensdag met een klein groepje de zaak bekeken. Daar was ook Ben Westendorp van Veilig Verkeer Nederland (VVN), die beloofde snel een advies uit te brengen. “Als iets veiliger kan, ben ik daar altijd voor”, zei hij. Westendorp vond ook dat de entree voor de fietsen moet worden fietsen moet worden beveiligd. “Men komt  nu over de Noorddammerweg, zonder enige beveiliging naar waar de fietsen staan.” Er doen zich, met de Noorddammerweg voor de deur, veel gevaarlijke situaties voor. Daarover was men het in de groep eens, inclusief de wethouder.

Goed uitkijken

Als je naar voetbal loopt of fietst, moet je heel goed opletten dat je niet wordt aangereden”, schreef Ainhoa in haar brief aan het gemeentebestuur. Doe ertoeleide dat verkeerswethouder Raat ter plekke de zaak bekeek. Hij had de bewuste brief meegenomen. De trainingen van Roda ’23, waren woensdag weliswaar afgelast wegens de kou en sneeuwval, in andere weken komen de kinderen in dichte drommen er heen. “Dit is een primeur”, zei Raat, doelend op de gemiddelde leeftijd van het team dat voor de verbetering zorgde. Overigens legde hij de schuld van het geduld dat de voetballers van Roda ’23 niet alleen bij de ambtenarij. “Wij hebben ook te maken met aannemers en hun planning”, zei hij. De aanwezige ambtenaren werden alvast tot spoed gemaand.

Verkeerswethouder Herbert Raat met links van hem Ben Westendorp (VVN) en rechts kinderburgemeester Milanka op de voorste rij Ainhoa Bot met de brief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.