Het door de gemeente vorig jaar onder het motto ‘Anders Inzamelen´ ingevoerde kostbare nieuwe systeem voor het ophalen van huisvuil is geen oorverdovend succes. Omdat het gepaard gaat met pasjes, om de ondergrondse containers voor restvuil te openen, pleuren degenen die zo’n pasje niet hebben de rotzooi gewoon bovengronds neer. De vervuiling neemt flink toe, weet de gemeente nu eindelijk zelf ook.

Foto: Robert van Waning

Wethouder Floor Gordon (foto), die het afvalbeleid van haar voorganger Peter Bot overnam, vindt de ontstane situatie ook onacceptabel en wil actie tegen de ontstane vervuiling  ondernemen. Bijvoorbeeld door extra vuilniswagens langs de hotspots op zaterdag t laten rijden. Ook komt er een publiekscampagne ‘om inwoners bewust te maken van wat wel en niet kan als het om afval gaat’. Kennelijk hoopt de gemeente daarmee de onverlaten op het goede spoor te brengen, die het spul bij een bak zetten die vol is of van elders komen en dus totaal geen pasje hebben.

Scheiden

De invoering van Anders Inzamelen is bedoeld om afval scheiden (door de burgers zelf) te stimuleren. Volgens de gemeente is en sprake van ‘bijeffecten’ in de opstartfase, waardoor de vervuiling in het straatbeeld flink toeneemt, wat overigens veel inwoners al voorspelden voordat het nieuwe systeem er kwam.

Naast de ondergrondse containers ligt steeds vaker rommel, van vuilniszakken tot aan kartonnen dozen en matrassen. “Afval trekt afval aan. Dat gaat van kwaad tot erger. Dat wil ik stevig aanpakken’, zegt wethouder Gordon.  “Amstelveen moet schoner.

Weekend

Foto: R. van Waning

Vanaf deze week rijdt er doordeweeks een extra vuilniswagen mee met de reguliere ophaalrondes. En op zaterdag rijdt er ook een extra, langs de plaatsen waar men zo’n beetje omkomt in het vuil, om de ondergrondse restafvalcontainers te legen en de omgeving schoon te maken. Inwoners brengen namelijk vooral in het weekend hun afval daarheen, waardoor de containers sneller vol raken.

De gemeente kan van maandag af ook sneller handelen als een restafvalcontainer vol dreigt te raken, zegt zij. ‘Het geautomatiseerde systeem,  dat aangeeft dat een afvalcontainer bijna vol is, functioneert al bij de glas- en PMD-containers. Maar bij de restcontainers had het volgens de gemeente te maken met kinderziektes. “Begin februari moet het volmeldsysteem volledig in bedrijf zijn.”

Verantwoordelijkheid

De gemeente vindt overigens dat inwoners, bezoekers en ondernemers ook zelf verantwoordelijkheid voor hun afval dragen. “In hun gedrag ligt een belangrijk deel van de oplossing”, zegt Gordon. Het dumpen van rommel naast een ondergrondse container is verboden en levert de overtreder, als die wordt gesnapt, een boete van 95 euro op. Wethouder Gordon gaat samen met haar collega Herbert Raat van Handhaving actiever handhaven op dat illegaal dumpen.

Publiekscampagne

Intussen lijken de ondergrondse containers een ‘nieuw afvalpunt’ te zijn geworden voor grofvuil, terwijl dat altijd al weggebracht moet worden naar het Afvalbrengstation of tegen betaling kan laten worden opgehaald. “De kosten van het ophalen moet voor mensen met een kleine portemonnee geen reden zijn om hun matras of bankstel toch op straat te zetten. Inwoners met een Amstelveenpas kunnen eens per twee maanden gratis grofvuil laten ophalen,” zegt Gordon, die ook daaraan in de publiekscampagne aandacht wil schenken. Zij roept mensen op meldingen over afval en zwerfvuil te doen via www.amstelveen.nl/afval

11 REACTIES

 1. Dat het ophalen van huisvuil geen oorverdovend succes is mag je wel het understatement van het jaar noemen. En dan ook nog roepen dat een ‘belangrijk deel van de oplossing’ bij de burger ligt! Tja, het ligt natuurlijk nooit aan de bedenkers en de uitvoerders. Stel je voor zeg..

 2. Als een gemeente niet wil luisteren naar wensen, voorstellen en klachten van burgers, dan zijn die wel gedwongen om hun eigen oplossingen te kiezen.

  Voorbeeld: Je hebt 145 meter met twee volle afvalzakken (PMD en Rest) gelopen naar de ondergrondse afvalcontainer die je is toegewezen. Die blijkt vol. Je loopt nog eens 50 meter naar de volgende container. Die blijkt óók vol.. Omdat je een afspraak elders hebt, kan je met die twee volle vuilniszakken niet terug die bijna 200 meter terug naar je huis in de hoogbouw en – bovendien – waar moet je ze laten, en voor hoe lang? Je belt naar de gemeente en een mevrouw belooft dat zij het zal doorgeven. Wat zou wethouder Gordon in zo’n geval doen met die twee volle vuilniszakken?

  • Zij zou ze gewoon neerpleuren, net als ieder weldenkend mens. Of nee, zij weet natuurlijk waar de camera’s staan…Je gaat toch geen bij wijze van spreken kilometer sjouwen met al die zakken? Zeker niet als zij straks de leeftijd van weet ik veel wat, ik zeg maar wat de 70 heeft gehaald? Zoals CeeBee hierboven al aanhaalde…het ligt nooit aan de bestuurders, altijd aan die vieze inwoners.

   Het systeem klopt gewoon niet, laat die mevr. Gordon daar eens op ingaan. Scheiden en nog eens scheiden, ik heb het 20 jaar lang gedaan in die madenbakken. En dan blijkt alles gewoon in dezelfde bak gestort te worden, want er wordt anders niet aan verdiend. Hier klopt dus iets niet. Maar goed het wantrouwen naar de burger toe neemt steeds extreme vormen aan.

 3. Tegenwoordig moet je al naar het Stadhuis toe om op zijn hoogst ( leve de participatiemaatschappij ) 5 stickers tegen folders en prutkrantjes zoals Amstelveenz en andere advertentiekranten te krijgen, terwijl je per jaar al minimaal 20 kg van die rotzooi in je brievenbus krijgt gekieperd . Ja Floor, nu zijn de burgers echt aan zet. Geef zelf eerst eens het voorbeeld ipv de burgers allerlei onzinnige adviezen te laten geven door uw ambtenaren.
  Zo heb ik nog steeds geen afvalpasje gekregen na een paar maal met het stadhuis gebeld te hebben. U kunt wel begrijpen waar dat afval van mij blijft. Zo moeten slecht-ter-beenden nog steeds afstanden slepen met vuilniszakken. Dit is asociaal beleid , Floor!! Ga dat eens bespreken met die mediageile wethouder van handhaving. Oh nee , hier is geen sprake van een bespreking , maar meer van een dictaat. Namelijk het dictaat van Raat!

 4. Na lang aandringen stelde de gemeente nog een derde container beschikbaar voor bewoners van ons gebouw. Deze bevindt zich op zo’n 120 mtr afstand, terwijl de andere op resp 145 en 195 mtr liggen.

  Voor die extra container hebben wij echter een aparte pas nodig. Wij kregen die niet zomaar toegestuurd maar moesten hem aanvragen. Dat hebben wij geprobeerd. De eerste keer was de betreffende mevrouw niet aanwezig, de tweede keer nam zij het toestel niet op en de derde keer zou het aan haar worden doorgegeven en zou zij ons terugbellen. Dat is niet gebeurd en wij hebben dat extra pasje dus ook nog steeds niet. Fantastische gemeente.

 5. Volgens mij kunnen we het “Anders Inzamelen” beleid van deze gemeente failliet verklaren.
  Oplossing lijkt mij toch echt simpel en vooral dienstbaar aan haar inwoners namelijk, zoals het vroeger altijd is geweest, geregeld (op of afroep) een gratis ophaalronde door de gemeente van grofvuil. Bewoners zullen namelijk altijd grofvuil produceren. Dat was vroeger zo en daar is helemaal niets aan veranderd. Hoe eerder de gemeente zich dit realiseert hoe eerder de oplossing een feit is.
  Het zelf wegbrengen naar het afvoerstation is voor menig inwoner vaak niet reëel uitvoerbaar en getuigt slechts van politiek simplisme (lees onverschilligheid).

  Het door bewoners neerzetten van regulier vuil naast de container omdat die vol zit lijkt mij ook simpel oplosbaar: frequenter ophalen.

 6. @JB, u schreef: “pleuren degenen die zo’n pasje niet hebben de rotzooi gewoon bovengronds neer”.

  Ik hoop dat wethouder Gordon en u inmiddels hebben begrepen dat mensen zonder pasje niet de enige schuldigen zijn. Ook bewoners mét een pasje en met goede wil kunnen met hun afval soms geen kant op. Wie aan de gemeente meldt dat hij/zij zijn/haar vuilniszak noodgedwongen naast de volle container heeft geplaatst, zou geen boete moeten krijgen.

 7. Dus bewoners met een Amstelveenpas kunnen dus wel 2 maanden – 1 dag wachten ,als ze toevallig veel aanbod van grof vuil hebben in een bepaalde tijdspanne . Hoe verzint die mevr. Gordon het.

 8. Waar dienen die pasjes eigenlijk voor? Wat is het bezwaar tegen het pasloos deponeren van afval in een daarvoor bestemde container? Waar wil de gemeente dat afval dan liever hebben? Op straat of in het Bos?

  Jammer dat reacties, commentaren en suggesties van burgers hier zo verborgen blijven. Dit is niet echt democratisch.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.