Samen met cultuurwethouder Herbert Raat (rechts) en kunstschilder Onno Leegstra onthulde burgemeester Bas Eenhoorn vrijdagmiddag het beeld De Turftrapster bij heet voormalige stationsgebouw van Amstelveen, aan de Stationsstraat in het Oude Dorp. De creatie van wijlen de beroemde Amstelveense beeldhouwer Pieter de Monchy werd in september op het Dorpsplein, bij de Dorpskerk, van de sokkel gereden en beschadigd.

Onno Leegstra zag dat, maakte foto’s van het omver gereden beeld en de auto, waardoor de automobilist kon worden opgespoord en de schade verhaald. “Dankzij jou kon de gemeente ruim 3500 euro incasseren”, zei Raat (VVD) bij de onthulling tegen hem. Het beeld werd gerestaureerd en er werd een andere plek voor gezocht, waarbij kunstenaar Jan Verschoor, voormalig directeur van het Jan van der Togt Museum, was betrokken. Ook Piet van den Heuvel, ooit in kunstkringen populair wethouder cultuur en initiator van het Cultra Museum, was aanwezig. Hem prees Raat als degene die in het verleden veel voor de kunst in Amstelveen heeft gedaan.

Veengrond

Het is zijn bedoeling daar de komende jaren weer veel aandacht aan te besteden, zei de wethouder die tot nu toe veel deed om cultureel en historisch erfgoed van de stad op de kaart te zetten. Over het incident destijds bij de Dorpskerk had hij veel tips en foto’s ontvangen. Volgens hem staat de Turftrapster, een beeld dat herinnerd aan de veengrond in en rond Amstelveen, waarin mensen ooit hun (karige) boord verdienden, nu op een veilige en betere plek, bij een van de entrees van het Oude Dorp. “Hier verwelkomt zij iedereen die het dorp binnenrijdt vanaf de Ouderkerkerlaan.”

Bread & breakfast

De nieuwe locatie op het terras van B&B Station Amstelveen is gekozen door een comité bestaande uit beeldhouwer Jan Verschoor, galeriehoudster Anne Leegstra, Marri-Anne Koudijs, Eveline Somers van Wijkplatform Oude Dorp en Herbert Raat. “De locatie is verkeersveiliger en is ook in goed overleg met de exploitanten van de B&B tot stand gekomen.”, zegt de laatste.

Het bronzen beeld stond altijd op een gemetselde sokkel, maar kreeg nu een sokkel van natuursteen. De gemetselde variant kreeg jaren geleden bij de herplaatsing van de Turftrapster op het Dorpsplein de nodige kritiek. Volgens kunstkenners zou die niet bij het beeld passen.

De chauffeur die de Turftrapster heeft aangereden heeft zijn aansprakelijkheid erkend en de kosten voor de renovatie en herplaatsing vergoed. De gemeente ontving €3.524,- op haar rekening.

Website voor kunst 

De gemeente is bezig met het online beschikbaar en inzichtelijk maken van alle kunst in de openbare ruimte. Zodat inwoners en andere geïnteresseerden via foto’s en beschrijvingen meer te weten kunnen komen over kunstwerken in Amstelveen. Raat: “Het blijkt dat dit er nog niet was. We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Een mooi voorbeeld is Kunstwacht. De gemeente Amsterdam heeft op haar website een overzicht van alle kunstwerken in de openbare ruimte. Wij willen dit net zo doen.” https://amsterdam.kunstwacht.nl/kunstwerken

2 REACTIES

  1. Pfff, twee bestuurders druk met de verplaatsing van een beeldje. Hebben zij echt niet wat beters te doen?

    Ik ben blij dat Herbert Raat lekker bezig is met dit soort onbenulligheden, maar de écht belangrijke dingen zoals Financiën, Handhaving en Stadshart krijgen niet de aandacht die zij verdienen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.