In ‘s Hertogenbosch vond woensdag de door wethouder Marijn van Ballegooien (Zorg en Welzijn) bijgewoonde landelijke aftrap van een groot Dementie-onderzoek plaats. Daaran doet Amstelveen samen met Den Bosch, Amsterdam, Rotterdam mee. Het duurt vier jaar en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaf het startsein.

Bij dit project staat de sociale benadering van mensen met dementie en hun mantelzorgers centraal, zegt de overheid. De gemeente, zorg- en welzijnspartijen, VWS en het zorgkantoor werken erin samen. Doel is de sociale ondersteuning aan mensen met dementie en hun omgeving te verbeteren.

Regie

Dementie is en wordt een ziekte waar veel mensen mee te maken krijgen. Dat kan in de familie- of vriendenkring zijn. Maar kan ook op straat, in de winkel of op het werk zijn. De gemeente wil dat mensen met dementie zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen. En nog een goede kwaliteit van leven hebben. De problematiek rond inwoners met dementie en hun naasten, zal de komende twintig jaar verdubbelen door de vergrijzing van de bevolking. Dementie is een verzamelnaam voor een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Mensen met dementie zijn vaak nog veel jaren zelf in staat om regie te houden, hun kwaliteiten in te zetten en ook nog leuke dingen doen. Amstelveen werkt hieraan samen met partners en inwoners in de stad.

Op de tenen

Volgens Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn) lopen mantelzorgers te lang op hun tenen. “Dit blijkt uit een onderzoek dat Tao of Care al in opdracht van Amstelveen uitvoerde. Dementie heeft behalve op de persoon zelf ook veel impact op de partner, de kinderen en andere mensen in zijn of haar omgeving. Ik heb zelf gemerkt hoe moeilijk het is om dementie bespreekbaar te maken en te weten hoe je ermee om moet gaan. We willen mantelzorgers vroeger steunen en ervoor zorgen dat ze ook hun zorg met anderen kunnen delen. Amstelveners met dementie en hun mantelzorgers blijken het heel moeilijk te vinden hulp te vragen. Terwijl die zeker nodig is, vooral in het beginstadium van dementie als sociale contacten in snel tempo afbrokkelen.”

Beginfase

Hij zegt dat in Amstelveen werd onderzocht welke ondersteuning inwoners met een dementie en hun naasten nodig hebben. “Daar kwam uit dat al in de beginfase van dementie relaties en vriendschappen veranderen. Echtgenoten begrijpen elkaar niet meer. Dat leidt tot veel pijn en eenzaamheid.”

Minister Hugo de Jonge wees Amstelveen aan als proefgemeente voor betere Dementiezorg. Van Ballegooijen: “We willen de komende jaren de kwaliteit van leven voor zowel inwoners met dementie als hun mantelzorgers aanzienlijk verbeteren, met name in de omgeving van hun eigen vertrouwde huis. De zorg moeten we veel eerder bij de betrokken gezinnen thuis regelen, zodat ze ook sneller en makkelijker ergens terecht met hun vragen. We gaan experimenteren met een gids die vroegtijdig bij inwoners thuiskomt en vragen kan beantwoorden.“

Op de foto van links naar rechts: De wethouders Zorg van Amsterdam Simone Kukenheim en Amstelveen Marijn van Ballegooijen en Minister Hugo de Jonge (VWS)

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.