Volstrekt buiten de openbaarheid, maar volgens de als reclamebureau voor B&W functionerende afdeling communicatie van de gemeente wel weer geschikt voor een persbericht, blijkt Gedeputeerde Jaap Bond van Noord-Holland (Economische Zaken) op het gemeentehuis te zijn geweest. Hij bezocht de subregio Amstelland-Meerlanden (AM), onderdeel van de metropool Regio Amsterdam (MRA) en sprak met de wethouders Economische Zaken van Amstelveen, Aalsmeer, Haarlemmermeer, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Gastvrouw was wethouder Floor Gordon van Amstelveen. Volgens een niet publieke agenda ging het om een bestuurlijk overleg. Jaap Bond, die ook voorzitter is van Greenport Aalsmeer, sprak volgens de gemeente met de wethouders over ‘het faciliteren van de economische groei in de Amstelland-Meerlanden regio die in de knel komt door o.a. ruimtegebrek’. Samen met MRA en AM gemeenten wil hij aan oplossingen werken, zegt de gemeente. “De snelle economische groei en veranderende markten vergen meer wendbaarheid en flexibiliteit op dit gebied. Tijdens de bijeenkomst is ook gesproken over werklocaties en de opgave voor kantorenlocaties.”

Vraag

Volgens Floor Gordon is er in de AM regio een beperkt aanbod van bedrijventerreinen in bepaalde marktsegmenten. Amstelveen en de regio hebben nu toestemming voor het nieuwe regionale Bedrijventerrein Amstelveen Zuid (45 hectare). Maar de kwalitatieve vraag naar bedrijven- en kantorenlocaties sluit niet voldoende aan bij het kwantitatief aanbod. Gezamenlijk onderzoek van de regiogemeenten naar de werklocaties in de Amstelland-Meerlanden regio door Bureau Buiten bevestigt dat beeld en het zijn ook de ervaringen van de AM bestuurders. Verder speelt transformatieopgave van verouderde glastuinbouwgebieden een rol.

Urgentie

Wethouder Gordon zegt ‘blij’ te zijn met het geheim gehouden bezoek van Jaap Bond, waartoe hij door AM gemeenten was uitgenodigd. Volgens haar werken die goed samen. “Het doel was de urgentie van kijken naar de mismatch in kwaliteit en aanbod van kantoren en bedrijfsgebouwen aan te geven.” Bond zou interesse hebben getoond voor de regionale economie. “Hij had ook oor voor de gevolgen die deze groei heeft en wat er voor nodig is om die te faciliteren,” zegt Gordon.

In Amstelland-Meerlanden was er vorig jaar een economische groei 4,2 procent,  één procent hoger dan de verwachte groei in Nederland en een half procent hoger dan de verwachte groei van 3,7 procent in de Metropoolregio Amsterdam. Volgens de Monitor Plabeka 2017-2018[i] behoort Amstelland-Meerlanden tot een van de sterkste economische regio’s van Nederland.”

Excursie

Het gezelschap heeft woensdag ook een rondleiding over bedrijventerrein Legmeer gekregen, waar de transitie naar woon-werkgebieden werd bekeken. Daardoor kunnen, zoals bekend, niet alle gevestigde bedrijven blijven omdat deze zich niet laten mengen met wonen. Uiteraard werden ook voor die excursie lokale media niet uitgenodigd.

Op de foto de wethouders Economische Zaken. Vlnr: Floor Gordon (Amstelveen), Robert van Rijn (Aalsmeer), Jeroen Klaasse (Diemen), Axel Boomgaars (Ouder-Amstel), Rein Kroon (Ronde Venen), Marja Ruigrok (Haarlemmermeer), Jan Hazen (Uithoorn) en Gedeputeerde Jaap Bond.

 

 

 

4 REACTIES

  1. Is het niet vreemd dat dergelijk soort organen volledig buiten het zicht van de diverse gemeenteraden en journalistieke controle werken? Nu kunnen er allerlei plannen en besluiten doorgedrukt worden en mogen de diverse gemeenteraden alleen maar tekenen bij het kruisje. Als men transparantie van bestuur wil, zoals altijd gepredikt, valt er nog veel aan de weg te timmeren.

  2. “Radicaal transparant zijn” noemde de huidige interim burgemeester en voorzitter van B&W dat in april vorig jaar. Welnu zijn eigen bestuur doet daar blijkbaar niet aan mee en de goede man ziet daar blijkbaar ook niet op toe. Hoe komt die kloof toch tussen politiek en burger?

  3. “Amstelveen en de regio hebben nu toestemming voor het nieuwe regionale Bedrijventerrein Amstelveen Zuid (45 hectare).”

    Prima verbindingen met de A-wegen en met o.v. .. De 2-baans binnenwegen raken overvol.

    • Dat gebied is nu nog grotendeels tuin- en landbouw gebied en ligt nagenoeg aan de snelweg en vlakbij een heleboel andere bedrijfsterreinen , ook komt er de doorgetrokken sneltram dichtbij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.