Omdat de gemeente in de toekomst duurzaam wil zijn staat woensdag al weer de vijfde visie (PLECK 5.0) op de agenda van de gemeenteraad, overigens samen met de begrotingf voor volgend jaar, de tarievennota (die onder meer voorziet in verhoging van de OZB) en tal van zogenaamde ‘hamerstukken’. PLECK staat voor het Plan voor Energietransitie, Circulaire Economie en Klimaatadaptatie.

Goeddeels gaat wethouder Floor Gordon (D66) daarover. Zij benadrukt duurzaamheid vooral te maken heeft meet een leefomgeving die ‘gezond, veilig en uitnodigend is’. In de vijfde versie is ook de Leidraad Duurzaam bouwen en opgenomen, alsmede de (her) ontwikkeling van bepaalde gebieden.

 Eén procent

De gemeente wil in 2040 fossielonafhankelijk en in 2050 circulair ‘en robuust ingericht’ zijn. De gemeenteraad wordt woensdag gevraagd de versie 5.0, inclusief de evaluatie leidraad duurzaam bouwen en gebiedsontwikkeling, maar vast te stellen. Dat zal gebeuren, want de coalitie heeft dat natuurlijk allang besloten en die vormt nu eenmaal de meerderheid van de raad. Overigens gaat het volgens de ChristenUnie allemaal niet snel genoeg en heeft die er een hard hoofd in of de doelen wel worden gehaald, met één procent van de ambtelijke organisatie.

Gezondheid

Gezondheid is in PLECK 5.0 een belangrijke overweging bij de inrichting van de stad, zegt de gemeente. De vijfde versie is overigens onderdeel voor de omgevingsvisie die de lange termijn ambities en beleidsdoelen voor de fysieke leefomgeving gaat vastleggen. Dat heeft met de Omgevingswet te maken, die – na herhaaldelijk uitstel – waarschijnlijk op 1 januari wordt ingevoerd.

‘Gezond en prettig leven’ betekent voor de wethouder van ‘gezonde leefomgeving’ een ‘prettige en gezonde stad’. En daar horen volgens haar nu ‘toekomstbestendige en gezonde’ keuzes van de gemeente bij.

Luchtvervuiling

Naast het beschermen tegen omgevingsfactoren zoals luchtvervuiling, wateroverlast en hitte, wil de gemeente zich volgens de nieuwe nota inzetten om inwoners te stimuleren te bewegen ‘en anderen te ontmoeten’. Want ook die dragen bij aan een gezonde levensstijl, zegt de gemeente. “We willen gezondheidsverschillen tussen wijken en specifieke doelgroepen verkleinen”, zegt Gordon. Op langere termijn wil zij dat de inrichting van de openbare ruimte aansluit op de behoeften van bijvoorbeeld opgroeiende kinderen en ouderen. Die zouden dan via ‘informele ontmoetingen’ contact in buurten moeten krijgen.

Daarbij spelen ook groenvoorzieningen een belangrijke rol, een andere portefeuille (groen) van de wethouder.

Inrichting

De gemeente zegt bij het ontwikkelen van nieuwe gebieden, zoals De Nieuwe Legmeer, nog uitdrukkelijker rekening te gaan houden met gezondheidsaspecten. Daaronder verstaat zijn dan voldoende groen, fiets- en wandelpaden, bankjes en sporttoestellen. Ook in bestaande gebieden of gebieden die opnieuw worden ingericht, houdt de gemeente rekening met de ‘specifieke behoeften van de lokale bewoners om gezond leven te stimuleren’.

De resultaten van de enquête onder inwoners over het thema gezonde leefomgeving zijn beschikbaar op https://denkmee.amstelveen.nl. De visie is te raadplegen via https://amstelveen.bestuurlijkeinformatie.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.