Het Stadshart bestaat 25 jaar en dat wordt het komende weekend gevierd. De gemeente ontwikkelt van vrijdag (10 november) af tot en met zondag (12 november) in samenwerking met de eigenaar van het winkelcentrum Unibail-Rodamco-Westfield (URW) festiviteiten.

Voordat het tot Stadshart werd uitgebreid heette het gewoon Plein 1960. Men kon bij het plein in de openlucht alom parkeren, wat in het Stadshart voornamelijk in parkeergarages moet.

Doorontwikkelen

De wethouder voor het Stadshart is tegenwoordig Floor Gordon (D66). Hoewel de bezoekersaantallen voor het winkelcentrum tegen vallen, zeker volgens de ondernemers ten opzichte van de huur, zegt de wethouder dat de mensen naar het Stadshart komen voor de schouwburg, winkelen, de weekmarkt, de horeca of de muziekschool. De kwart eeuw betekent volgens haar volwassenheid. 25 jaar betekent volwassenheid. De gemeente hanteert bij die volwassenheid horende nieuwe inzichten.

Het Stadshart doorontwikkelen naar een stadscentrum met een diverse mix aan functies, zoals in een raadsgesprek woensdag werd gezegd. Dus niet enkel een winkelcentrum, een zogenaamde ‘mall’, waar eigenaar URW een andere plaats voor uitkoos. Gordon:  “Naast de bestaande voorzieningen willen we in het winkelcentrum ook graag zaken toevoegen op het gebied van zorg, vermaak en sport.”

Levendiger

De gemeente werkt inmiddels aan een nieuwe inrichting van de openbare ruimte van de Rembrandtweg en het Stadsplein en het veranderen van de cultuurstrip. “Het stadscentrum Amstelveen willen we gezelliger, toegankelijker, levendiger, leefbaarder en groener maken”, zegt Gotrdon. “Een plek waar men zich thuis voelt en zo lang mogelijk wil blijven. We werken eraan en doen dit samen met URW en andere partijen in het Stadshart.”

Feestprogramma

Vrijdag zijn er van 12.00 tot 16.00 uur het uitdelen op de markt van een chocoladeverrassing en optredens van zanger Raoul Wijsma. Zaterdag zingt ( ook van 12.00 tot 16 uur) Rosanne de With geregeld, zijn er steltenlopers en is Sammy het Zwijntje, mascotte van Stadshart Amstelveen aanwezig. En zondagmiddag rijdt er een kindertreintje van het Buitenplein (voor McDonald’s), kunnen kinderen dieren spotten en is er een meet en greet met stripfiguren van Paw Patrol. De festiviteiten vinden in en om het Stadshart Amstelveen plaats. Het volledige programma is te vinden op www.stadshartamstelveen.nl/nieuws .

Opening in 1998

In 1998 werd, na een omvangrijke verbouwing en utbreiding, het Stadshart Amstelveen geopend. Met een schouwburg (voorheen cultureel centrum), bibliotheek, poppodium, Cobra Museum en de volksuniversiteit. Daarnaast kwam er een geheel nieuw winkelcentrum en een busstation. Vanaf dat moment kon men ook de auto parkeren in de parkeergarage in plaats van op straat. Door de vernieuwing kwam er meer ruimte in het hart van de gemeente, zegt zij. “Naast de vele activiteiten op het gebied van shopping en kunst en cultuur werd het Stadshart ook een plek om uit eten te gaan.”

De gemeente verwijst ook naar het Diwali Festival, Japan Festival en bijvoorbeeld Beachvolley als evenementen. En de wekelijkse vrijdagmarkt is een begrip in de regio, zegt zij. “Een bijzonder moment voor het Stadshart Amstelveen was het bezoek van Koning Willem-Alexander en zijn gezin.” De koning koos in 2014 voor zijn allereerste Koningsdag Amstelveen uit.

2 REACTIES

  1. Tien jaar lang werden wij als Stadshartbewoners door URW betrokken bij hun plannen. Daarvan kwam nooit iets terecht doordat de gemeente telkens de boel traineerde en saboteerde. Wij hopen dat daarin nu iverandering komt.

    Het Stadsplein was vanaf het begin een stiefkind van de gemeente. Bij de liefdeloze vormgeving en ruimtelijke indeling zijn al meteen zulke grote fouten gemaakt dat het bijna ondoenlijk is om er nog echt iets leuks van te maken. Het kan zeker beter worden vrrbeterd, maar daarvoor zal men hart voor deze zaak moeten hebben.

    Zorg voor gezellige verlichting en laat die alstublieft ’s avonds branden, want het is nu een donker hol.

    Graag prettige zitbanken en niet van die ongemakkelijke artistieke steenklompen.

    Verhuis het gemeentehuis naar het Handelsplein, want daar hoort het thuis.

  2. 25 jaar ongezelligheid, te dure winkels, steenvlakte, te hoge huren en leegloop van lokale winkels. Dank u wel UR. U heeft het prima gedaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.