Terwijl voor sommige ouderen met rollators het oversteken bij verkeerslichten niet te doen is, houdt verkeerswethouder Herbert Raat vol dat er voldoende tijd bij de kruispunten. Raadslid Emiel Sjaardema van 50Plus had schriftelijk gevraagd of er niet een ‘slimme oversteekknop’ kon komen bij de door ouderenwoningen omgeven Oranjebaan.

Zo’n knop, ten behoeve van ouderen en minder validen, betekent dat de verkeerslichten voor voetgangers langer mop groen blijft staan. Onder meer in Tilburg heeft men daar al in voorzien.

Verdubbeld

Maar in Amstelveen worden betrokkenen in onder meer het Stadshart en bij Klaasje Zevenster geconfronteerd met korte oversteektijden. Rijdend verkeer wacht even, zodat geen ongelukken gebeuren, tot de ouderen en minder validen overgestoken zijn. “Voor mensen die slecht ter been zijn en / of gebruik maken van hulpmiddelen (rollator of wandelstok) blijft het verkeerslicht niet lang genoeg op groen”, beweert 50Plus. In o.a. Tilburg zouden die meer comfort genieten. “De ‘normale’ oversteektijd bedraagt anderhalve meter per seconde”, zegt 50Plus. “Door het gebruik van deze knoppen wordt die tijd verdubbeld.”

Vier in zes jaar

Maar de verkeerswethouder wil daar niet van weten. “De verkeersregelinstallaties (VRI’s) in de gemeente zijn dusdanig afgesteld dat alle verkeersdeelnemers veilig kunnen oversteken, ook hulpbehoevende mensen”, vindt hij. Er zijn volgens hem daarom geen aanvullende aanpassingen benodigd rondom verzorgingscentra, waarom Sjaardema vroeg.  “Over de afgelopen zes jaar zijn er bij de gemeente slechts vier meldingen bekend van voetgangers over de groentijden van de met verkeerslichten geregelde voetgangersoversteekplaatsen”, zegt hij, er aan voorbij gaande dat de vriendelijkheid van gemotoriseerd verkeer daaraan ten grondslag kan liggen, alsmede de senioren die n iet oversteken als het ‘gevaar’ dreigt.

Landelijk  

Hij voert ook aan dat de groentijden voor voetgangersoversteeklichten in Amstelveen voldoen aan de landelijke richtlijnen, inclusief de aanbevolen oversteeksnelheid bij verzorgingshuizen en winkelcentra. “Amstelveen hanteert standaard een loopsnelheid van 1,2 m/s. Tijdens de groenknipperfase en tijdens de ontruimingstijd daarna hebben de voetgangers ook nog tijd om veilig de overkant te bereiken. Na afloop van de groenknipperfase hebben de langzaamste voetgangers nog tijd om vanaf de helft van de oversteek veilig de overkant te halen. Er wordt van uitgegaan dat een langzame voetganger niet aan de oversteek begint tijdens knippergroen.” Bij verzorgingshuizen en winkelcentra wordt volgens hem gecontroleerd of de langzame voetgangers met een snelheid van 0,8 m/s veilig de overkant kunnen halen vanaf start groen.

Visueel gehandicapten

Amstelveen hanteert standaard rateltikkers voor visueel gehandicapten op alle kruispunten, melden B en W.  “Wij zien geen meerwaarde in de extra drukknop voor langzame voetgangers. Indien andere overstekers deze knop (al dan niet per ongeluk) indrukken, zorgt dat voor lange wachttijden, onnodige milieuvervuiling vanwege dat wachten en irritatie voor het overige verkeer.”

Bij nieuwe installaties past de gemeente ‘waar nodig’ sensoren toe om de groenfase voor langzaam verkeer te kunnen verlengen, zegt het college. Die installaties zijn onder meer bij het Stadsplein geplaatst. Overigens geven melden B en W de VRI bij de Oranjebaan ‘zeer verouderd’ is. Daarom zou het ook niet meer mogelijk zijn die aan te passen. “Bovendien zijn er ver gevorderde plannen om de beide verkeersregelinstallaties op de Oranjebaan nabij Klaasje Zevenster om te bouwen naar rotondes met zebrapaden.”

2 REACTIES

  1. Geleuter van Raat. Er zijn diverse zebrapaden waar slecht ter been zijnden nauwelijks of geen tijd hebben de overkant te halen, landelijke norm of niet! Een typische bureaucratische opstelling van Raat. Ik zou zeggen, doe eens een klein onderzoekje bij punten waarover men klaagt. Dat hoeft heus geen kapitalen te kosten. Dan ben je pragmatisch bezig en pas je je eventueel aan de werkelijkheid aan.

  2. Die VVD-ers in hun dure auto’s willen natuurlijk niet wachten op van die ouden van dagen die rustig over willen steken. Als je niet goed ter been bent, blijf je maar binnen in het bejaardenhuis. Oh nee, dat kan niet… want die zijn allemaal wegbezuinigd (door VVD en PvdA).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.