Vriendelijker dan verbaal de redactie van amstelveenblog.nl protest tegen raadsleden liet klinken, heeft nu ook programmamaker Roel Smit van de lokale omroep 1 Amstelveen het presidium van de gemeenteraad, bestaande uit alle fractievoorzitters, benaderd over de voor media onhoudbaarheid van het nieuwe vergadercircuit.

De gemeenteraad schafte de drie commissies af en daarvoor in de plaats kwamen ‘gesprekken’ en ‘debatten’, waarvan er diverse gelijktijdig op woensdag worden gehouden. Elke fractie heeft een spreektijd van enkele minuten. Die spreektijd is overigens afhankelijk van de omvang van de fractie.

Verslaggever

Smit zegt dat hij en collega’s als verslaggevers tegen praktische problemen aanlopen. “Ik hoop dat u enkele eenvoudige besluiten wilt nemen om onze werkzaamheden te verlichten”, zegt hij in een mail. Overigens vroeg hij al eerder enkele malen aandacht daarover, maar tot nog toe zonder enig resultaat.

“U weet ongetwijfeld hoe lastig het is om met beperkte redactionele mankracht alle vergaderingen van de raad te volgen”, zegt hij opnieuw. “Het nieuwe vergadermodel heeft het voor ons niet eenvoudiger gemaakt. Gelukkig hebben we tegenwoordig een behoorlijk AV-systeem, zodat het mogelijk is achteraf een debat te bekijken.” Maar dat AV-systeem werk niet. Ook daarvoor vraagt Smit aandacht.

Gesprekken

Zogeheten ‘raadsgesprekken’ worden niet geregistreerd, schrijft hij. “Ook niet als ze plaatsvinden in ruimtes waar een functionerend AV-systeem is aangebracht (raadszaal en Amstelveenzaal).”

En toch zijn die ‘raadsgesprekken’ voor media en burgers van belang. “Het raadsgesprek over het Cobra Museum was begin september niet online te volgen (wat door een bezoeker in de plenaire zaal ook luidruchtig duidelijk werd gemaakt)”, schijft hij. Smit wijst er op dat het ook gold voor het ‘gesprek’ over het Stadshart vorige week. “Als de techniek beschikbaar is, en er belangstelling bestaat, waarom dan niet raadsgesprekken online weergeven?”, vraagt hij. Dat is volgens hem een kwestie van een druk op de knop. Het gaat hier gewoon om openbare bijeenkomsten, voegt hij er aan toe. “Een ander punt is dat media en wellicht ook burgers de behoefte hebben de opnamen van raadsvergaderingen, -debatten en -gesprekken te downloaden. Dat is een functionaliteit die de gemeente Amsterdam in de eigen website heeft ingebouwd. Werkt prima, is mijn ervaring. Het moet toch niet zo moeilijk zijn om dit ook in de site van Amstelveen te integreren.”

Geheim

Zijn vragen worden hooguit in het geheim besproken. Want toen amstelveenblog.nl er achter kwam dat het presidium in het openbaar vergaderde, werd via een nieuwe verordening plotseling de deur daarvan dicht gesmeten. Het presidium vergadert nu in achterkamers, wat de nieuwe interpretatie van transparantie is. De gemeente kiest het liefst haar eigen communicatiekanalen en heeft eigenlijk de pest aan media, omdat zij die niet kan controleren.

Roel Smit wijst er verder op dat raadsvergaderingen voorheen waren te volgen via zijn lokale tv-kanaal. “De kwaliteit van de beelden is nu voldoende om dat weer te gaan doen.” Die uitzendingen trekken niet massaal kijkers, geeft hij toe.  Maar het gaat erom dat de gemeenteraad alles in het werk stelt om burgers bij de lokale democratie te betrekken, zegt hij.

6 REACTIES

 1. Ik heb laatst de uitzending gezien van de hr. Smit en inderdaad het leek wel een stukje cabaret over de democratie en “de transparantie”.
  Kort door de bocht de gehele lokale democratie heeft men op deze manier een farce van gemaakt.

  • Die farce bestaat inmiddels al zo’n 14 jaar. Eigenlijk begon die met het aantreden van Hr. Raat als wethouder voor de VVD in 2010. De analogie met het politieke leven van zijn partijgenoot en politieke vriend Hr. Rutte is opvallend te noemen, die recent uitsprak dat hij te lang is aangebleven.
   Ben benieuwd wanneer Hr. Raat ook deze conclusie trekt en de democratie en transparantie in de Amstelveense politiek zijn herintrede laat doen.

   • Het ligt heus niet alleen aan Raat. Als men echt wil, hoeft hij heus niet de alles overheersende factor in Amstelveen te zijn.Het bewijst enkel dat er een stelletje amateurs en politieke nitwits in de raad zitten. Goed het kan zijn dat je aanvankelijk dacht dat deze vorm beter was, maar door voortschrijdend inzicht kun je deze fout altijd weer herstellen, tenzij je natuurlijk wil dat het een handjeklap-politiek blijft.

    Heel goed dat de hr Bos en Smit de kat de bel aan binden. Zo stelt de pers weer wat voor.

 2. Het zou inmiddels toch duidelijk moeten zijn waartoe VVD-beleid leidt. Wat de immer goedgebekte VVD-politici zeggen, klinkt echter zo vanzelfsprekend dat mensen vergeten om na te denken over de gevolgen daarvan op lange termijn met name voor zwakkeren in onze samenleving.

 3. Het is toch ook duidelijk dat ‘ons’ gemeentebestuur (college en raad) burgers helemaal niet bij de lokale democratie wíllen betrekken? Dat zou hun onderonsje in het ‘Fort aan de Poel’ verstoren. Misschien helpt een demonstratie voor het gemeentehuis met spandoeken, megafoons en spreekkoren: “Hé, hallo! Wij zijn er ook nog!” Vergeet niet om de landelijke pers uit te nodigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.