Dinsdag (7 november) vond in boekhandel Venstra aan het Stadsplein boekpresentie plaats van ‘Knudde, het bizarre levensverhaal van Toon van Driel.’ Hij is de striptekenaar van “FC Knudde en de Stamgasten’. Tijdens die bijeenkomst speldde burgemeester Tjapko Poppens hem ook de versierselen op die horen bij zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau (foto).

In het bijzijn van auteurs Alexander Brandenburg en Jaap van de Venis overhandigde Toon van Driel het eerste exemplaar van het boek aan Alex Pastoor, hoofdtrainer van FC Almere.

Creativiteit

De koninklijke onderscheiding was een verrassing voor hem. Toon van Driel kreeg die wegens zijn grote betekenis als striptekenaar. “Naast zijn weergaloze geesteskind FC Knudde, maakte hij ook Stamgasten groot en is hij de bedenker van Hullie, de Goedemorgengrap, de familie Weltevree en Wibo & Gorp,” vertelde Poppens in zijn toespraak. Hij roemde Van Driel om zijn ongeëvenaarde creativiteit en productie. “Zijn strips zijn aanstekelijk leuk en zorgen elke dag voor een glimlach op je gezicht. En dat al 50 jaar lang.”

Pionier stripwereld
Vakgenoten omschrijven Toon van Driel als een pionier in de Nederlandse stripwereld. Volgens de burgemeester borduren huidige striptekenaars voort op zijn stijl en is hij een bron van inspiratie voor velen. “Met zijn unieke, eigen stijl, zijn menselijkheid en humor heeft Van Driel een bijzondere kunstvorm neergezet. Het feit dat er een volledige biografie over hem is geschreven geeft aan dat hij een flinke stempel drukt op het Nederlandse medialandschap.”

1 REACTIE

  1. Jammer dat de strip behoorlijk op zijn retour is. Er komen weinig nieuwe series meer uit en menige stripwinkel is er al mee gestopt. Van een kantoorboekhandel hoorde ik dat de meeste kopers 50 plussers zijn. Dit zeg ik als voormalig fanatiek verzamelaar van allerlei series.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.