Na er duizenden te hebben gekapt wegens werk aan de A9 is de gemeente nu van plan tweehonderd bomen tot en met medio maart in de wijken te planten. Overigens is dat ook een ‘vernieuwing’, zegt zij. Er komen bomen terug in de buurt waar exemplaren zijn verwijderd in verband met noodkap na een storm, ouderdom of besmettelijke (iep)ziekte.

Er worden ook extra bomen geplant, maar de gemeente zegt niet hoeveel.

Boomfeestdag

Volgens groenwethouder Floor Gordon is de jaarlijkse bomenrenovatie een traditioneel moment waarop het groen wordt hersteld en ook versterkt. De bomen in de wijken dienen het behoud van het groene karakter en de klimaatbestendigheid van de stad, zegt ze. “Daarnaast zijn we dit jaar gastgemeente van de landelijke viering van de Nationale Boomfeestdag en planten we op woensdag 15 november bomen op schoolpleinen en langs de sportvelden bij de Sportlaan.”

Groen voor groen

 Jaarlijks controleert de gemeente volgens haar een derde van de gemeentelijke bomen op ziekte, plagen, dood hout en slechte groeiomstandigheden. Voor een deel van de gecontroleerde bomen kan volstaan worden met het verwijderen van dood hout en het snoeien van aangetast hout. Een aantal bomen wordt volgens haar uit het oogpunt van veiligheid gekapt. De gekapte bomen worden zoveel mogelijk in het volgende plantseizoen een-op-een vervangen door een nieuwe boom. ‘Soms is het niet mogelijk een boom terug te plaatsen, bijvoorbeeld wegens ruimtegebrek waardoor een boom te weinig groeikansen heeft. Of omdat kabels en leidingen in de weg zitten. De gemeente kijkt in dat geval of zij op een andere plaats in de stad een boom kan planten.’

Broedseizoen

De werkzaamheden voert de gemeente stapsgewijs en per straat of buurt uit. Van het verwijderen van stronken, het naar haar inzicht verbeteren van de grond en groeiplaats van de nieuwe boom, de bestrating waar nodig aanpassen tot het planten van een nieuwe boom. Medio maart zijn de werkzaamheden afgerond. Dan eindigt namelijk het plantseizoen en start het broedseizoen.

Bewoners die vragen hebben, kunnen een mail sturen naar gemeente@amstelveen.nl met als onderwerp: bomenrenovatie. Een digitale kaart van bomen in de wijken die komend plantseizoen (najaar 2023 – voorjaar 2024) worden herplant of nieuw geplant is te vinden op amstelveen.nl/boombeheer.

1 REACTIE

  1. Nou ja 200 is tenminste wat, maar het zijn meestal lolly stokboompjes. Wat dat betreft zou men er veel meer moeten plaatsen. Ook zie ik niet in waarom men altijd stronken weg zou moeten halen. Dat bevordert toch de biodiversiteit?( Scheelt ook personeel en geld). Ik denk aan meer schimmels, ( paddenstoelen) diversiteit van insecten en vogels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.