Om in Amstelveen werkende zorgmedewerkers en onderwijzers, die elders wonen, te helpen bij de aankoop van een Amstelveense woning wordt de gemeentelijke zogeheten ‘starterslening’ ook voor hen beschikbaar gesteld. B&W zeggen daar dinsdag een besluit over te hebben genomen.

De starterslening was recent al verruimd, maar tot nu konden alleen Amstelveners er gebruik van maken. Nu komt daar personeel van Amstelveense zorginstellingen en scholen bij. “We zien dat zorgpersoneel en leraren moeilijk een woning kunnen vinden in Amstelveen”, zegt wethouder Rob Ellermeijer. “Met deze uitbreiding van de gemeentelijke starterslening komen we deze groepen tegemoet.” Zorg- en onderwijsinstellingen krijgen een brief van de gemeente om hun personeel te wijzen op de nieuwe mogelijkheden.

Starterslening

De gemeentelijke starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van een woning en het bedrag dat kan worden geleend bij een bank. De woning mag op dit moment niet meer kosten dan € 310.000 of € 328.600 als energiebesparende en kwaliteit verbeterende voorzieningen zijn aangebracht. Dat laatste is et de nieuwbouw zeker het geval. Volgend jaar worden die bedragen respectievelijk € 325.000 en € 344.500. De gemeentelijke lening geldt namelijk voor bedragen die onder de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijven. Twintig procent van de kostprijs kan met bij de gemeente lenen. In het verleden kon men daarmee maximaal tot veertig mille gaan, maar dat maximum heeft men onlangs los gelaten. “Ook laten we de inkomensgrens van € 45.000 euro nu vrij,” zegt Ellermeijer. De staterslening is gekoppeld aan de hypotheek die men bij een bank loskrijgt. Maximaal moeten beide in dertig jaar terug worden betaald, maar de gemiddelde aflostermijn voor de gemeentelijke lening blijkt zeven jaar.

Twee kamers

Gelet op de lage rentestand kan men op dit moment men beter kopen dan huren, vindt de wethouder. In Amstelveen heeft men voor de nu toegestane kostprijs overigens hooguit een woning van vijftig tot zestig vierkante meter en meestal twee kamers. Maar starters zijn daarmee heel gelukkig, zegt Ellermeijer, wiens dochter jaren geleden een dergelijk appartement kocht. “Wij voeren een beleid waarbij wij vooral woningen voor starters op de woningmarkt realiseren, want daarvan moeten er meer komen.”

Minder internationaal

Intussen daalt volgend jaar naar verwachting het aantal inwoners met ongeveer drieduizend. Volgens Ellermeijer is dat het gevolg van de coronacrisis, waardoor veel expats naar hun thuislanden vertrokken. “En blijven minder internationals over”, zegt hij. Daardoor komen, vooral in  het dure en middeldure segment, huurwoningen beschikbaar. Vooral oudere woningen zijn in handen van verhuurders, want voor de nieuwere geldt een zelfbewoningsplicht. Sommige eigenaren zullen op den duur hun vastgoed wel willen verkopen, denkt Ellermeijer.

2 REACTIES

  1. Alsof een alleenstaande onderwijzer of koppel met 10 jaar ervaring zo’n hypotheek wil afsluiten voor een lullig 2 kamer appartement. Nu is de rente nog laag, maar wie zegt wat het over 10 jaar is. Dat weet niemand.En dan neemt de wethouder zijn eigen dochter als voorbeeld. Niet zo handig! Maar ja. En dan DENKT onze beleidsmaker dat sommige vastgoedeigenaren hun bezit in de toekomst wel willen verkopen. Laat ik nu altijd gedacht hebben dat een beleidsmaker beleid maakt en niet maar wat denkt. En dan die verruiming, maw het wordt nu toegestaan dat men zich nog meer in de schulden steekt. Overigens vraag ik mij ook af wat de banken doen in deze onzekere tijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.