Eigenlijk opende zij zelf haar expositie, al was cultuurwethouder Herbert Raat langs gekomen, om onder meer een korte toespraak te houden. Maar kunstenares Stefanie Rhode had donderdag meer woorden nodig, om haar fototentoonstelling uit te leggen.

De kunstenares schijnt tegenwoordig ook fotografe te zijn. Behalve vlaggen langs de Parklaan, waarop haar foto’s staan, bestaat de expositie ook uit grote platen in de expositieruimte van Ateliers 2005 aan de Van Weerden Poelmanlaan.

Verdienmodel

Elke op elke foto staat een van de ‘buitenlanders’ met het door Rhode gemaakte huisje met de drug naar de toeschouwer. Op die manier kijkt het publiek met de betrokkene mee, was de uitleg die de kunstenares gaf.

De tentoonstelling zou overigens eerst geopend worden aan de Parklaan, maar wegens de regen was uitgeweken naar de tweede locatie van het HOME Art Project, gesponsord door de gemeente. Ook daarom was Raat er. Hij zei onder meer dat het voormalige schoolgebouw, dat eerst gesloopt zou worden en vervangen door hoogbouw, toch behouden is voor de cultuur en kunstenaars die er ateliers hebben. Gered van het ‘verdienmodel’ noemde hij het zelf. “De voormalige aula van de school is nu een expositieruimte die voor de kunst behouden blijft”, zei hij.

Nodig

Voor deze (gedeeltelijk) open-air expositie fotografeerde Rhode mensen uit allerlei landen aan te tonen dat die hun eigen cultuur meenemen. Volgens Rhode, die elke ‘figurant’ fotografeerde met een huisje (dat zij ook op allerlei eerder werk liet zien), verbindt haar oeuvre met de rijkdom van de culturele diversiteit. Er zijn tenslotte meer dan 140 verschillende nationaliteiten in Amstelveen. Onder de gefotografeerde deelnemers, van wie de oudste 94 is, vluchtelingen en expats. In het HOME Art Project stelde zij iedere deelnemer de vraag: vraag: Wat heb je nodig om je thuis te voelen? Zij noemde in haar openingsspeech het antwoord van een jongetje: Van een thuis verwacht ik dat het warm en veilig is. “Een wereldreis door Amstelveen”, noemde ze haar tot stand gebrachte kunst zelf. En zij gaf toe dat het witte huis al jarenlang opduikt in wat zij doet, onder meer in installaties in het buitenland op een plein dat zij vol zette met ‘huisjes’. Het is een rode draad door mijn werk, zei ze. In wezen nodigt de expositie iedereen in de internationale plaats Amstelveen uit na te denken over zijn of haar eigen thuis, de persoonlijke reis en de universele wens ergens een gevoel van thuis te vinden.

Symbool

“De betekenis van het symbool ‘huis’, een terugkerend in mijn werk, laat ruimte voor veel interpretaties”, zegt ze. In Nederland wonen bijna tweemiljoen inwonens van niet-Nederlandse afkomst. Tezamen zorgen zij ook voor de meer dan 140 nationaliteiten in Amstelveen. Er komt een catalogus op papier, maar bij de opening vertelde Rhode dat er al een digitale versie is. De expositie gaan uiteindelijk op reis naar andere landen, is de bedoeling. Inmiddels stond er een voortentoonstelling van het HOME Art Project tot 7 mei in het Cobra Museum.

Foto: Stefanie Rhode (midden) en deelnemer (rechts) en links EVC-adviseur Debby Jutte (EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.