Wat de bestaande coalitie (en dus het college) allemaal gedaan heeft op het gebied van Historisch Besef werd maandag feestelijk afgesloten in AnnA. De voormalige Annakerk aan de Amsterdamseweg. Daar kwamen veel projecten aan de orde die in de laatste vier jaar zijn gerealiseerd.

Het ging volgens het collegeprogramma er om het plaatselijke erfgoed te behouden en het historisch besef onder inwoners te vergroten.

Organisaties

Bij de afsluiting daarvan waren vertegenwoordigers van erfgoedorganisaties, raadsleden en andere belangstellenden aanwezig om te zien en te horen wat B&W en gemeenteraad daar nu van terecht hebben gebracht. Volgens de gemeente toonde de ruime opkomst aan dat het lokale erfgoed leeft in Amstelveen. Burgemeester Tjapko Poppens benadrukte het belang van behoud daarvan en het herdenken van de lokale historie. Het zorgt volgens hem ervoor dat inwoners zich verbonden voelen met de stad en geeft de stad haar identiteit. Wethouder Herbert Raat (monumenten en erfgoed) bedankte onder meer de Vereniging Historisch Amstelveen, Amstelveen Oranje, Museum zonder Muren en Cultuureducatie Amstelland voor de bijdrage die zij hebben geleverd aan de invulling van het programma Historisch Besef.

Belang erfgoed

“De afgelopen collegeperiode heeft het lokale erfgoed en het historisch besef hoog op de politieke agenda gestaan”, zei Raat. Hij zegt ook bij te zijn dat de gemeenteraadsfracties AVA, BBA, CDA, GroenLinks en VVD er maandag bij waren. “Samen met inwoners, de gemeenteraad en erfgoedpartijen hebben we een groot aantal projecten gerealiseerd met als doel het historisch besef in Amstelveen te vergroten. En dat is belangrijk, juist nu in deze snel veranderende wereld. Hoewel het programma Historisch Besef maandag is afgesloten, mag dit onderwerp ook de komende jaren niet vergeten worden. De erfgoedharten in Amstelveen zijn harder gaan kloppen en het is belangrijk dat dit zo blijft.”

Projecten

Er zijn in het kader van het programma Historisch Besef tal van projecten gerealiseerd in de laatste jaren, zoals de drie historische routes die aan de hand van verhalen van onder meer inwoners de (ontstaans-)geschiedenis van bepaalde wijken laten zien. Deze routes zijn ook online te bekijken via visitamstelveen.nl/historie. Verder werd een lespakket Historisch Besef ontwikkeld voor leerlingen van basisscholen en een Kerkenvisie opgesteld waarmee onderzoek wordt gedaan naar het toekomstperspectief van kerken in de gemeente. Daarnaast is het monument ‘Nooit meer teruggekomen’ geplaatst ter nagedachtenis aan de Joodse oorlogsslachtoffers in de Tweede Wereldoorlog. Ook zijn er gedenktegels gelegd op drie locaties waar oorlogsrampen hebben plaatsgevonden en is de historische Beeldbank Amstelveen gelanceerd. Ook zijn er via het Meldpunt Monumenten veertien nieuwe monumenten en één beschermd stadsgezicht aangewezen.

3 REACTIES

 1. Zo, nu graag weer minstens evenveel aandacht voor het heden als voor het verleden. Als aandacht daarvoor ten koste gaat van wat herhaling van ongewenste situaties en ontwikkelingen kan voorkomen, wordt het paard achter de wagen gespannen.

  De bindende functie van het Stadshart en van het gehele centrum van Amstelveen wordt thans bijvoorbeeld verwaarloosd respectievelijk opgeofferd.
  Hopelijk komen er minstens even actieve en succesvolle initiatieven en verenigingen als de in het artikel genoemde in actie om het heden en de toekomst van onze stad te versterken.

  ‘Nooit weer’ betekent ook ‘niet nu’. Daarvan word je je bewust op een moment dat oude gedachten onze toekomst dreigen te gaan bepalen.

 2. Ik mis persoonlijk de ondergrondse tunnel onder de A9, want het zou het perfecte onderduikadres worden voor duizenden Amstelveners als kameraad Putin toch atoombommen gaat verspreiden in de westerse hemisfeer

 3. De portefeuilles cultuur, monumenten en erfgoed hebben in de afgelopen jaren van deze wethouder merkbaar veel meer aandacht gekregen dan Handhaving, Stadshart en A9.

  Toch zal hij worden herkozen en zo de gelegenheid krijgen om als een Zonnekoning te blijven doen en nalaten wat hem goeddunkt.

  Democratie heeft niet alleen goede en leuke kanten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.