Vanaf 20 maart presenteert Het Cobra Museum in samenwerking met de Amstelveense Uitgeverij Leporello de tentoonstelling ‘Het einde van de mensheid als een nieuw begin’. In de Voordrachtszaal zijn dertig aquarellen van de Japans-Amerikaanse kunstenaar Yuriko Fujita Yamaguchi te zien, geschilderd naar aanleiding van een bijzondere collectie mythes van over de hele wereld.

Deze oude verhalen, samengebracht door de Amstelveense emeritus-hoogleraar Mineke Schipper, geven elk hun visie op hoe het einde van de wereld eruit zou kunnen zien, maar ook op hoe dit kan leiden tot een nieuw begin. Van 20 en met 27 maart is kunstenaar Yuriko Yamaguchi regelmatig aan het werk in de tentoonstellingsruimte. Details hierover zijn binnenkort te vinden op www.cobra-museum.nl.

Roep om nieuw begin
Verschillende werken in de tentoonstelling zijn geïnspireerd op de afschrikwekkende toekomst die ons wacht als wij ons gedrag niet radicaal veranderen. In het licht van de alarmerende vervuiling en opwarming van de aarde, maar ook met de huidige coronapandemie in gedachten, hebben de werken van Yuriko Fujita Yamaguchi een dringende boodschap: red onze kwetsbare unieke planeet. Hoog tijd voor een nieuw begin. Nu.

Bijzondere samenwerking
Beeldend kunstenaar Yuriko Fujita Yamaguchi en schrijver en emeritus-hoogleraar interculturele literatuurwetenschap Mineke Schipper leerden elkaar kennen in Italië op een residentie voor onderzoekers en kunstenaars. Hier besloten zij hun krachten te bundelen. De mythes over het einde van de wereld die Schipper verzamelde, inspireerden Yamaguchi tot dertig aquarellen. Uitgeverij Leporello bracht hun werk samen in het boek Humanity’s End as a New Beginning.

Yuriko Fujita Yamaguchi
Yuriko Fujita Yamaguchi (Japan 1948) is schilder en beeldhouwer. Haar werk is te zien in verschillende musea en galeries in de VS, Japan en Europa. Ook maakte zij in opdracht werk voor in de openbare ruimte, zoals op Washington Dulles Airport. Yuriko komt niet alleen voor de opening naar Nederland, ze blijft wat langer zodat ze live kan schilderen in de zaal waar haar aquarellen en de begeleidende teksten van Mineke Schipper te zien zijn.

Dr. Mineke Schipper
Dr. Mineke Schipper heeft academische publicaties, literaire essays en romans op haar naam staan. Een paar veel vertaalde titels zijn Trouw nooit een vrouw met grote voeten, Heuvels van het paradijs en Bloot of bedekt. De bijzondere samenwerking tussen Yamaguchi en Schipper leidde in 2018 al tot een tentoonstelling in Japan. Ook in de VS en in Leiden werd het werk getoond.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.