Misschien hebben burgers de reportage op RTVA gezien. Die staat trouwens ook op www.amstelkids.nl. Kinderverslaggevers gaan in gesprek met lokale politici, nu het verkiezingen voor de gemeenteraad er aan komen. Veel nieuws komt er in de verkiezingsprogramma’s niet uit en dat leggen de kinderen feilloos bloot. Verschillen van mening bestaan er over bijvoorbeeld nieuwbouw of renovatie van het zwembad ‘De Meerkamp’. De meerderheid van de raad, aangevoerd door de coalitie, was voor uitbreiding met een bad (€ 13 miljoen), bbA voor nieuwbouw (€ 40 miljoen).

Het Amstelkids Verkiezingsjournaal legt kort en bondig, in Jip en Janneke-taal, uit wat de gemeenteraadsverkiezingen eigenlijk inhouden. Kinderen mogen niet stemmen, maar wordt er tijdens deze verkiezingen ook aan hen gedacht? Dat lijkt een kernvraag.

KinderreportersVerschillende
kinderreporters (en een presentator) in de leeftijd van 9 tot en met 11 jaar van verschillende scholen in Amstelveen zochten uit wat de politiek nou eigenlijk voor hen in petto heeft. “Ze gaan in gesprek met verschillende partijen en leggen hen interessante stellingen voor”, zegt producer Marloes Smit. Een van hun vragen: Zouden auto’s niet gewoon verboden moeten worden rondom scholen? Voor lastige vragen en wat achtergrondinformatie staat (de oudere) ‘Agaath van de Raad’ paraat. Zij vertelt over gemeenteraad en de verkiezingen daarvoor uit de raadszaal.

Online en op tvHet
nieuwe journaal werd woensdag (2 maart) verspreid naar alle basisscholen in Amstelveen, zodat het in de klas bekeken kan worden. Maar het Amstelkids Verkiezingsjournaal is ook te bekijken via www.amstelkids.nl te zien op tv, bij RTV Amstelveen. En direct via YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=rBSIO8ktsjw&t=138s&ab_channel=Amstelkids Amstelkids, een geregelde krant voor en gemaakt door kinderen, gaat dit jaar nog enkele journaals maken met verschillende onderwerpen. En de redactie is daarom altijd op zoek naar nieuwe verslaggevers en reporters. Dus voor alle kinderen: meld je aan. De kranten worden zo’n vijf keer per jaar op alle basisscholen van Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel verspreid. Kinderen leren en lezen op die manier over het nieuws uit hun omgeving, andere kinderen uit de buurt en de krant biedt een podium voor alle kinderen en klassen met een verhaal of iets unieks.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.