In 3,5 jaar groeide de internationale basisschool Amstelland naar tweehonderd leerlingen. Maandag bezocht onderwijswethouder Frank Berkhout daarom de school aan de Assering. Met het bereiken van de inschrijving van die tweehonderdste, is directeur Jacquelene  Da Silva uiteraard ingenomen.

Het verschil tussen de International School of Amsterdam (ISA) aan de Sportlaan en die aan de Assering legt Berkhout uit.

Vier mille

Om te beginnen is de ISA een particuliere en die aan de Assering een rijksoverheidsschool. Men kan bij de ISA terecht van peuter tot tiener (18 jaar) en op Amstelland van 0 tot 12, zegt hij. “Maar daar staat tegenover dat op de particuliere school ook gemiddeld 20 tot 30 mille per jaar kost en voor de overheidsschool bedraagt de ouderbijdrage vierduizend euro”, zegt de wethouder. De rest betaalt het Rijk. Volgens De Silva bedraagt de ouderbijdrage € 4850 per jaar. ‘Daar doen ze dan ook alles van dus ook uitstapjes en schoolreisjes’,  zegt de gemeente. Jacquelene Da Silva zegt ook dat de maximale leeftijd voor leerlingen aan de basisschool aan de Assering elf jaar is.

14 klassen

Hoewel de voertaal Engels is, worden de gymnastieklessen in het Nederlands gegegen en krijgen de leerlingen ook twee uur per week les in de Nederlandse taal. Wat de gymnastieklessen betreft, legt Da Silva uit dat leerlingen in Amstelveen veelal op sportverenigingen terecht komen, waar Nederlands wordt gesproken.

De tweehonderd leerlingen van Amstelland International School zijn verdeeld over veertien klassen, vertelde De Silva, die bij tal van internationale scholen in diverse landen heeft gewerkt. Bij Amstelland werd zij met een team van leerkrachten dat uit 21 nationaliteiten bestaat. De basisschool aan Assering is er voornamelijk voor kinderen van expats. Gemiddeld zitten leerlingen drie jaar op de school, met een maximum van vier jaar. Vrijwel alle kinderen komen uit Amstelveen, soms uit Aalsmeer of Uithoorn als de ouders daarheen verhuizen, vertelt Da Silva. “Maar uit Amsterdam mogen wij geen kinderen toelaten.” Op haar verlanglijst staat een pendelbus, om de voorkomen dat ouders met de auto kinderen brengen en halen of die zelf moeten komen, terwijl bijvoorbeeld het openbaar vervoer in Amstelveen absoluut niet fijnmazig is.

Als de overstap van basis- naar middelbare school voor de kinderen zich aandient, is er een uitwijk mogelijk naar het Hermann Wesselink College (HWC), waar zich een internationale klas met voertaal Engels is. In totaal heeft Amstelveen nu drie internationale scholen, waarbij – behalve ISA, ook de uit India afkomstige Amity – voor voortgezet onderwijs – in het voormalige Van Leer-gebouw aan de Amsterdamseweg behoort.  Daarin investeerde de gemeente € 1,25 miljoen.

Foto: Op de achterste rij wethouder Frank Berkhout en naast hem directeur Jacquelene Da Silva.

5 REACTIES

 1. Elk kind heeft recht op onderwijs.
  Maar ik word er kotsmisselijk van dat de ouders van deze kinderen aan alle kanten in de watten worden gelegd door de overheid, omdat ze goed zouden zijn voor de economie.
  Ze hoeven bijvoorbeeld over 30% van hun ( goede) inkomen geen belasting betalen gedurende 5 jaar. Ze kunnen hun kinderen in het Engels onderwijs laten geven voor een minimaal geldbedrag geldbedrag.
  Veel van deze expats maken er een verdienmodel van, want ze zijn gemiddeld na 4,5 jaar weer vertrokken. Persoonlijk kan ik ze dat niet eens kwalijk nemen. Wel een overheid die zo verschil in behandeling tussen haar eigen ingezetenen aan het creëren is.
  Ook wil ik nog even benadrukken dat deze mensen hier alleen werken en over het algemeen geen bal doen voor de gemeenschap en strikt in hun eigen expatgemeenschap blijven. Dit kun je al waarnemen in buurthuizen waar elk groepje bij elkaar zit.

  • Helemaal eens met Frank. Die fiscale begunstiging van expats crëeert ongerechtvaardigde inkomensverschillen.

   De gemeente moet ook geen India etc festivals financieren maar Holland festivals waarvoor expats van alle herkomsten worden uitgenodigd om integratie aan te moedigen.

   @Bennie, iedereen betaalt toch zelf voor zijn zorgverzekering?

 2. Dit alles wordt royaal gefaciliteeerd door partijen als VVD en D66, die expats belangrijker lijken te vinden dan andere inwoners die hier misschien wel al hun hele leven wonen.

  • Niet belangrijker schijnen te vinden, maar belangrijker !!!!!!!
   Zo kweken VVD en D66 aanhang voor allerlei xenofobe partijen, die er soms zelfs racistisch ideeën op na houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.