B&W vragen de gemeenteraad € 774.000 te investeren in de monumentale Amstelveense begraafplaats Zorgvlied aan de Amstel. Die bestaat op 1 november 150 jaar. Hoewel in Amsterdam gelegen, is de iconische plek eigendom van Amstelveen en één van de bekendste begraafplaatsen met eigen crematorium in Nederland, zegt de gemeente. ‘Het college van B&W wil de komende jaren extra investeren om Zorgvlied die allure te laten behouden én een gezonde toekomst te geven.’

“Wij hechten zeer veel waarde aan de historie en sfeer, die moet zeker behouden blijven. En we kijken naar de toekomst, ook op Zorgvlied zijn moderne faciliteiten nodig om uitvaarten goed te kunnen blijven verzorgen”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen.  Om het hoge niveau van de afgelopen 150 jaar vast te houden is de komende jaren een extra investering van 774 000 euro nodig.” Zorgvlied bevat dertien rijksmonumenten.

Verlies

Door achterblijvende inkomsten uit grafrechten (structureel € 210.000) en onder meer door de entree van een crematorium hogere  energiekosten (€ 120.000) draait Zorgvlied op dit moment verlies. Verder kost het onderhoud € 181.000 oer jaar en is er extra personeel voor € 106.000 aangenomen, waarbij overigens het aantal managers is teruggebracht van drie naar twee, en moeten werd en loods voor onderhoud worden vernieuwd (€ 66 mille). Na een reorganisatie is een plan gemaakt voor de toekomst. De extra investering is hier onderdeel van.

Crematies

Daarnaast denkt Zorgvlied het aantal crematies te vergroten (onder neer door reclame) van 540 naar 750. Ook een verhoging van tarieven hoort bij de plannen. Zorgvlied komt hierdoor in prijsniveau gelijk te staan met andere monumentale begraafplaatsen in Nederland, zegt de gemeente. Die zijn overigens duurder dan de ‘gewone’ begraafplaatsen.

Rondleidingen

Begraafplaats Zorgvlied is opgedeeld in een groot aantal sfeerwijken waardoor er voor ieder een passende laatste rustplaats is. Cremeren op Zorgvlied is ook mogelijk, net als asverstrooiing en bijzetting van as in een (eigen) herdenkmonument. In de verschillende gebouwen op het terrein kunnen afscheidsceremonies gehouden worden. Ook worden rondleidingen door het park gegeven en kunnen mensen zelf over het terrein wandelen om alle rijksmonumenten te bekijken. Meer informatie https://zorgvlied.amstelveen.nl

1 REACTIE

  1. Zorgvlied is dan wel Amstelveens, maar zij bedient m.n. veel beroemde Amsterdammers . Zou het dan niet gerechtvaardigd zijn dat Amsterdam voor een deel bijdraagt in het onderhoud van deze prachtige begraafplaats, waar vele juweeltje van grafcultuur zijn te vinden?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.