Wie (kleine) ondernemer of ZZP’er is en afval naar de stortplaats brengt met een wagen op naam van zijn bedrijf, moet daarvoor betalen. Ook als het om particulier afval gaat en niets met de zaak heeft te maken. Dat zegt de lokale politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA), die erover schriftelijke vragen aan het college stelde.

Michel Becker (AVA)

In feite betaalt zo een ZZP’er die grof huisvuil naar de stort brengt dubbel, redeneert fractievoorzitter Michel Becker. Het heeft te maken met de nieuwe huisregels die B&W vorige maand voor het afvalstation hebben vastgesteld.

Afvalstoffenheffing

“De ZZP’er die grof huishoudelijk afval naar de werf brengt met een eigen bedrijfsbusje betaalt nu en iedere andere inwoner niet. Hij betaalt wel, maar dat zit al in het bedrag dat jaarlijks bij elk huishouden voor de afvoer van huisvuil in rekening wordt gebracht”, zegt Becker. “Ondernemers die in Amstelveen wonen met een bedrijfsvoertuig betalen ook afvalstoffenheffing en mogen dus gebruik maken van de afvalbrengstation. Want zij hebben vaak alleen maar een bedrijfsvoertuig.”

Kenteken

Hij wil van B&W weten waarom inwoners, specifiek ondernemers en ZZP’ers die rijden met een bedrijfsvoertuig, dubbel aan te slaan voor het afvoeren van hun huishoudelijk afval. De gemeente bekijkt namelijk het kenteken. Als dat op naam van bijvoorbeeld een BV staat is men de klos, ongeacht wat men komt brengen. Uitzondering is als het huishoudelijk of verbouwingsafval wordt gebracht met een gehuurd busje of aanhanger van een commerciële verhuurder.

Gratis?

Maar op de gemeentelijke website staat staat dat iedere inwoner van Amstelveen gratis terecht kan met grotere hoeveelheden huishoudelijk afval, dat gescheiden moet worden aangeboden.

AVA vraagt of het controleren van identiteitsbewijzen niet afdoende is om vast te kunnen stellen of het daadwerkelijk inwoners / ondernemers uit Amstelveen zijn. “Waarom wordt er niet per bedrijfsvoertuig gekeken wát er gestort wordt om zo te kunnen bepalen of het bedrijfsafval is of afval afkomstig van huishouden?” luidt een andere vraag. De communicatie had in elk geval duidelijker moeten zijn om degenen die dubbel worden aangeslagen te waarschuwen, vindt AVA. Die partij vreest trouwens dat de troep rond de containers in de hand wordt gewerkt. Want een ZZP’er bedenkt zich wel twee keer voordat hij dubbel gaat betalen. Becker wil aanpassing van de nieuwe huisregels.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.