Huiselijk geweld, waarmee één op de tien Nederlanders krijgt te maken, is het thema van een tentoonstelling in de open lucht van het Buitenplein. De wethouders Frank Berkhout (Jeugd en Onderwijs) en Marijn van Ballegooijen (Sociaal Domein) openden daar dinsdag de reizende expositie, die ook Amstelveen naar zich toe heeft gehaald.

Die is er niet alleen dankzij de gemeente, maar ook via organisatie van de Stichting Open Mind en het landelijke Programma Geweld hoort nergens thuis. Volgens Marijn van Ballegooijen blijft het geweld binnen gezinnen vaak onzichtbaar, onder meer omdat de slachtoffers er moeilijk over praten.

Hulp nodig

Maar mensen weten er over het algemeen ook te weinig van, zei hij. Vandaar dat een beroep werd gedaan op media, om er aandacht aan te besteden. En verder is er de reizende tentoonstelling met foto’s en verhalen over gruwelijke mishandelingen van slachtoffers. Bekend is de mishandeling van minstens 200.000 volwassenen en rond de 120.000 kinderen (van 0 tot 17 jaar). Maar waarschijnlijk zijn de aantallen groter. Men kan in deze omgeving Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland bellen op 0800 2000 of de website zoeken (www.020veiligthuis.nl). “Zonder hulp kom je niet uit een gewelddadige omgeving”, zei Van Ballegooijen.

Lichamelijk

Die mening deelde Berkhout met hem. Er moet op mogelijke mishandeling gelet worden op scholen en (sport) verenigingen, vond hij. Ook veel jeugdigen worden slachtoffers van geweld, zei Berkhout. De gemeente probeert er volgens hem alles tegen te doen, samen met gespecialiseerde organisaties. Maar de realiteit is dat slechts het topje van de ijsberg boven tafel komt. Van de slachtoffers bevinden zich driemaal zoveel vrouwen als mannen. Het gaat bij huiselijk geweld om lichamelijk, seksuele en psychische vormen daarvan. De term ‘huiselijk’ verwijst naar de relatie tussenpleger en slachtoffer. Niets doen is geen optie, roepen de organisatoren van de expositie ‘Wij doorbreken de cirkel van geweld’. Dat slaat onder meer op degenen die zich lieten fotograferen en hun verhaald vertelden. Zij zijn op het Buitenplein te zien. Zoals Astrid uit Suriname, die op 19-jarige leeftijd naar Nederland kwam om bij haar vader te gaan wonen. Inmiddels heeft zij zelf vier kinderen. Haar oudste dochter Joy is er bij als haar vader explodeert, nadat hij al vaker gewelddadig tegen zijn vrouw was opgetreden. Via haar broer kon de moeder vluchten.

Fotobijschrift: wethouders omgeven door slachtoffers op de expositie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.