De inzet van advocate Eva González Pérez binnen de toeslagenaffaire, de agendering van problemen in de jeugdzorg door Jason Bhugwandass en de initiatieven van Marnix Geus rondom daklozenopvang zijn genomineerd voor de Issue Award 2022 van het communicatiebureau Issuemakers in het Stadshart.

De Issue Award wordt sinds 2010 jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die op een opvallende, effectieve manier een onderwerp maatschappelijk en politiek wist te agenderen. De jury, onder leiding van Mieke Ansems, koos er nu voor drie initiatiefnemers te nomineren die vorig jaar op een succesvolle manier een issue op de politieke en maatschappelijke agenda hebben weten te zetten.

Toeslagen

Advocate Eva González Pérez bracht volgens het bedrijf de problematiek rondom de kinderopvangtoeslagen aan het licht, onder andere door een zaak bij de Raad van State te winnen en Pieter Omtzigt te benaderen. Onderhandelingen met de Belastingdienst waren mislukt, maar de eerste Kamervragen over het onderwerp werden gesteld. De antwoorden daarop leidden uiteindelijk tot de media-aandacht, waardoor de afgelopen jaren steeds meer informatie over de affaire naar boven is gekomen. González Pérez bracht de slachtoffers van de affaire met hun hele verhaal en leed in beeld. De affaire ging hierdoor niet simpelweg om cijfers, maar om echte mensen.

Jeugdzorg

De problemen in de jeugdzorg zijn bekend, maar de problematiek in de gesloten jeugdzorg kreeg volgens Issue weinig aandacht. Jason Bhugwandass heeft volgens het bedrijf als missie deze zorg, nauwelijks te onderscheiden is van een gevangenis, te hervormen. In de documentaire Jason, gemaakt door filmmaker Maasja Ooms, wordt hij van dichtbij gevolgd in zijn worsteling met de effecten van zijn tijd in de gesloten jeugdzorg en zijn strijd om de gesloten jeugdzorg af te schaffen. Bhugwandass’ openheid en kwetsbaarheid die hij in zijn activisme en documentaire vertoont geven een stem aan jongeren die in dezelfde situatie hebben gezeten en hebben het issue op de kaart gezet.

Daklozen

Een groep van meer dan 35.000 daklozen slaapt in de wintermaanden in de vrieskou op straat. Marnix Geus boekte in februari voor dakloze Paul een hotelkamer. Maar daar liet hij het niet bij zitten en vroeg via LinkedIn aandacht voor de situatie van Paul, waardoor hij 30.000 euro inzamelde om hem en andere daklozen op lange termijn te helpen. Daarnaast is hij gestart met het project Give me 5, waarin deelnemende hotels vijf kamers beschikbaar stellen om daklozen in de wintermaanden van straat te halen. Marnix Geus liet volgens Issue zien dat een individueel persoon een groot verschil kan maken en anderen kan mobiliseren.

Jury

De jury van de Issue Award bestaat uit Dionne Abdoelhafiezkhan (IZI Solutions), Mieke Ansems (VNO-NCW), Lea Bouwmeester (BeBright), Jurjen van den Bergh (DeGoede), Zaak Maria van der Heijden (MVO-Nederland), Dagmar Oudshoorn (Amnesty International Nederland) en Guido Rijnja (Rijksvoorlichtingsdienst).

Eerdere winnaars

Eerdere jaren ging de Issue Award o.a. naar Black Lives Matter NL i.v.m. het Damprotest, Bart Kemp (Agractie Nederland) voor het boerenprotest en Tim Hofman voor een ruimer kinderpardon. In 2019 kreeg Arjen Lubach een Oeuvre award met zijn programma ‘Zondag met Lubach’, omdat hij in zijn programma Lubach op Zondag bijna wekelijks maatschappelijke issues belichtte. De Issue Award wordt sinds 2010 uitgereikt. Het is dit jaar de 13e keer dat de Issue Award wordt uitgereikt.

Uitreiking Issue Award 28 januari

De winnaar van de Issue Award wordt bekendgemaakt tijdens de online Issuelezing ‘Kolonisatie van de Toekomst’ door David van Reybrouck, in samenwerking met Logeion op dinsdag 1 februari. Van Reybrouck schreef de boeken ‘Tegen Verkiezingen’, ‘Congo’ en ‘Revolusi’ over kolonialisme in het verleden en richt zich nu op dat in de toekomst.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.