Het is de bedoeling dat zij samen gaan werken net de wijkagent, zeiden zowel hun teamleider als wethouder Herbert Raat van handhaving. Hij startte officieel met de wijkboa’s voor het raadhuis. Het zijn er nu nog drie, maar dat team breidt zich nog uit, verwacht teamleider Bert Lockx.

De drie buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) hebben er ook een maandenlange speciale opleiding voor moeten volgen om in de wijken aan het werk te kunnen.

Laagdrempelig

Volgens Bert Lockx, die onder meer dertig jaar ervaring heeft als politieagent in Amsterdam (“ik ken het klappen van de zweep”), hebben de boa’s op bepaalde punten meer bevoegdheden dan de politie. Op andere onderwerpen overigens niet. Lockx: “Zij zijn in dienst van de gemeente en vormen dus de samenwerking op handhavingsgebied tussen die instantie en de politie.” Dat de bij de gemeentelijke organisatie in dienst zijn, bleek ook uit de aanwezigheid van gemeentesecretaris Bert Winthorst bij de officiële start. Er zijn meer wijken dan wijkboa’s, geven Lockx en de wethouder toe. Maar het team groeit automatisch, hoopt men. De bedoeling is dat de boa’s in die wijken contact zoeken met de inwoners om van hen te horen wat er speelt en een laagdrempelig aanspreekpunt bij problemen te zijn. Leefbaarheid en veiligheid staan volgens Raat voorop.

Vier gebieden

Voorlopig hebben de nu getrainde boa’s een groot gebied om te handhaven, namelijk in Amstelveen Noord-Oost, Noord-West, Zuid-Oost en Zuid-West. Met drie boa’s is dat aan de krappe kant, weet Raat. Een probleem ook voor de gemeente vormt het personeelstekort dat in alle branches heerst en de training en certificering die nu eenmaal boa’s moeten hebben genoten. “Het is belangrijk om de juiste mensen in te zetten, wat soms lastig is in de huidige krappe arbeidsmarkt”, meldt de gemeente. “Totdat een vierde speciaal getrainde handhaver is gevonden, wordt dit gebied waargenomen door een tijdelijke wijk-boa, die overigens al in dienst is van het team handhaving.

 Voelsprieten

“Zij zijn de ogen en oren van de gemeente in de wijk”, zei wethouder Raat bij de start van het nieuwe team. Het is zijn mening dat de samenwerking met de wijkagenten snel komt. “Wij zijn ervan overtuigd dat de boa’s een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de aanpak van wijkspecifieke problemen. De wijkagenten doen goed werk als het gaat om het waarborgen van de veiligheid in de wijken, maar we horen ook verhalen over een politiekorps dat kampt met overbelasting.” Wijkboa’s kunnen volgens hem een goede aanvulling zijn.

Wijken

De vier gebieden zijn als volgt ingedeeld: Noord-Oost (Oude Dorp/Bovenkerk-Dorp, Patrimonium en Amsterdamse Bos) is het gebied van wijkboa Sheena Gilling. Noord-West (Randwijck, Elsrijk, Stadshart, Kronenburg/Uilenstede, Kostverloren, Bankras, Buitengebied Noord) ) is dat van wijkboa Eddy Dekkers. In Zuid-Oost (Bovenkerk/Legmeer, Westwijk, deel van Buitengebied Zuid) ) werkt Roy Obbens en in Zuid-West (Keizer Karelpark, Groenelaan, Waardhuizen, Middenhoven, deel van Buitengebied Zuid) Maaike Wijnstein.

6 REACTIES

 1. “Zij zijn de ogen en oren van de gemeente in de wijk, zei wethouder Raat”. Die ogen en oren hebben we al: de SP. Die partij zit in de haarvaten van de wijken.

  • Meer is altijd beter. Trouwens een kleine partij als ze zijn kan dat helemaal niet aan, ondanks enkele hardwerkende vrijwilligers.
   In ieder geval zouden ze wel meer zichtbaar moeten zijn in algemene gremia.

 2. Amsterdamse Bos in Noord-Oost, Westwijk in Zuid-Oost, Kronenburg in Noord-West en Middenhoven in Zuid-West? Geen wonder dat Herbert Raat (VVD) vaak de weg kwijt is.

 3. “De vier gebieden zijn als volgt ingedeeld: Noord-Oost (Oude Dorp/Bovenkerk-Dorp, Patrimonium en Amsterdamse Bos) is het gebied van wijkboa Sheena Gilling. Noord-West (Randwijck, Elsrijk, Stadshart, Kronenburg/Uilenstede, Kostverloren, Bankras, Buitengebied Noord) ) is dat van wijkboa Eddy Dekkers. In Zuid-Oost (Bovenkerk/Legmeer, Westwijk, deel van Buitengebied Zuid) ) werkt Roy Obbens en in Zuid-West (Keizer Karelpark, Groenelaan, Waardhuizen, Middenhoven, deel van Buitengebied Zuid) Maaike Wijnstein.”

  Oost ligt niet in het Westen.

 4. “De vier gebieden zijn als volgt ingedeeld: Noord-Oost (Oude Dorp/Bovenkerk-Dorp, Patrimonium en Amsterdamse Bos) is het gebied van wijkboa Sheena Gilling. Noord-West (Randwijck, Elsrijk, Stadshart, Kronenburg/Uilenstede, Kostverloren, Bankras, Buitengebied Noord) ) is dat van wijkboa Eddy Dekkers. In Zuid-Oost (Bovenkerk/ Legmeer, Westwijk, deel van Buitengebied Zuid) ) werkt Roy Obbens en in Zuid-West (Keizer Karelpark, Groenelaan, Waardhuizen, Middenhoven, deel van Buitengebied Zuid) Maaike Wijnstein.”

  Oost ligt niet in het Westen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.