De gemeente zoekt een nieuwe stadsdichter. Dat wordt de derde. Hoewel de vorigen steeds voor twee jaar werden aan gesteld, schoven zij geruisloos naar een langere tijd. De laatste was Matthijs den Hollander die in september 2021, na vele jaren, afscheid nam wegens zijn verhuizing naar Amsterdam.

Overigens ontpopte die zich vooral als entertainer en dagvoorzitter. Dat had hij van meet af aan voor op anderen, hoewel hij eigenlijk meer performer dan poëet was. Overigens gaf De Hollander toe pas laat met dichten te zijn begonnen.

‘Creatieve geest’

De eerste die werd gekozen was Koos Hagen, een echte dichter, zoals zichtbaar was in ook enkele bundels. Na het enkele jaren zonder stadsdichter te hebben gesteld zoekt de gemeente nu ‘een creatieve geest met een hart voor dichten’.  En voor Amstelveen, natuurlijk. Hij moet, volgens de gemeente, namens Amstelveen gedichten voordragen. De stadsdichter schrijft ongeveer een keer per maand een gedicht over Amstelveen en kan deze, zegt de gemeente, met verve voordragen bij bijzondere gebeurtenissen en evenementen. Hij krijgt daar een bescheiden vergoeding voor.

Reclame

‘Een stem van de stad die altijd de juiste woorden weet te vinden’, zegt de gemeente. Dat komt dus altijd neer op reclame voor de stad, aan het werk van de vorige stadsdichters te oordelen. ‘En natuurlijk moet de toekomstige stadsdichter niet bang zijn voor een breed en talrijk publiek op te treden’, zegt de gemeente. Volgens kunst- en cultuurwethouder Herbert Raat staat in Amstelveen de kunst hoog in het vaandel en kan daarbij een stadsdichter niet ontbreken. De gemeenteraad van Amstelveen neemt het initiatief weer een nieuwe stadsdichter te vinden, zegt hij. “We zoeken iemand die zich namens Amstelveen in dichtvorm uitspreekt over Amstelveense zaken. Iemand die anderen weet te inspireren met woorden en daarbij de juiste toon weet te raken.”

Aanmelden

Tot uiterlijk 6 november kunnen Amstelveners zich aanmelden voor deze positie door drie gedichten in te zenden waarvan er in ieder geval twee een link hebben met Amstelveen. Uit alle inzendingen zal er een selectie worden gemaakt van ‘veelbelovende dichters’.  Die doen mee aan de feestelijke verkiezingsavond eind november. Er is een vak- en een publieksjury. Meer informatie op amstelveen.nl/stadsdichter.

Foto (boven): Matthijs den Hollander

8 REACTIES

 1. “We zoeken iemand die zich namens Amstelveen in dichtvorm uitspreekt over Amstelveense zaken.”

  Ze zoeken dus weer een meeloper, vertegenwoordiger en woordvoerder van het gemeentebestuur, net als Den Hollander. Wat een slijmbal.

  De Amstelveense politieke elite houdt nu eenmaal niet van onafhankelijke en kritische geesten.

  • In het verlengde hiervan ; een hagiograaf , lofzanger in meerstemmig geblaat op een zielloze gemeente, waar mensen enkel willen slapen. Voor vertier gaan ze wel naar Amsterdam.

 2. Ben ik de stadsdichter van Amstelveen
  die opzoekt wat verbindt
  en kritisch op wat niet zint
  en die door de jaren heen

  een ontwikkeling ontwaart in waar de stad
  zich goed bij voelt
  en met zijn woorden doelt
  op waar men nog geen weet van had

  Wil ik die dichter eigenlijk wel zijn?
  Ik wil niet op mijn woorden hoeven letten
  of vraagtekens moeten zetten
  of ik weg blijf bij venijn

  Mijn pen is niet geschikt
  om heel de stad op gezette dagen
  voor ijdelheid aandacht te vragen
  Hulde aan mijn principe die dat vertikt

  Maar zeker in tijden waar woorden er toe doen
  heeft de kunst van wikken en van wegen
  een belangrijke taak erbij gekregen
  die van Koen, maak jij mijn schoen?

  Want een cursus dichten is in deze tijd
  wat we zouden moeten willen
  om onszelf weer uit te tillen
  boven wat ons immer scheidt

  Pieter Kletsmaarraak

  • Ik ben er voor dat de hr. Kletsmaarraak de nieuwe stadsdichter wordt. Kunnen we echt eens lachen. Zelfs aan middeleeuwse hoven hadden ze een hofnar die alles mocht en kon zeggen.

   • Nah, da’s even lekker. Ik word met een hofnar vergeleken 🤣
    Ja Frank, dat zou leuk zijn. Dan geef jij mij input! Mooi duo.
    Maar jij denkt toch niet dat ik gek ben? En trouwens, de elite wil niet vermaakt worden door spasten. Daar gaan zij wel een dagje mee fietsen of naar de kermis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.