Op zondag 4 juni (16.30 uur) zal in de Kruiskerk aan de Van der Veerelaan 30A, in een muzikale vesper de cantate ‘Jesu, der du meine Seele’ van Johann Sebastian Bach uitgevoerd worden.

Ook het motet ‘Zion spricht, der Herr hat mich verlassen’ van Johann Hermann Schein is opgenomen in deze vesper. De toegang is vrij, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld en is nodig om deze muzikale uitvoeringen in vespers voort te kunnen zetten.

Koraalvers

‘Jesu, der du meine Seele’ (BWV 78) is een bekende en vaak uitgevoerde cantate. Het openingskoor is complex en expressief, waarna een heel charmant duet van sopraan en alt volgt en, onderbroken door twee recitatieven, een tenoraria met een prachtig en virtuoos fluitaandeel en een lichtvoetige aria van bas en hobo. Een koraalvers besluit de cantate.

Barok

Johann Hermann Schein was een tijdgenoot van Claudio Monterverdi. In Leipzig was hij als cantor in de Thomaskirche een illuster voorganger van Bach. Evenals Bach werd hij zeer beïnvloed door de Italiaanse barok. Het vijfstemmige motet Zion spricht is een muzikale toonzetting van enkele verzen uit Jesaja 49, waarin Schein veel muzikale tekstuitbeelding toepast.

Koor en orkest van het Bach Ensemble Amsterdam en vier vocale solisten staan, onder leiding van Paulien Kostense, garant voor een gloedvolle en stijlbewuste uitvoering. Liturg is ds. Niek Scholten uit Aerdenhout, organist is Henk Trommel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.