Terwijl men als raadslid gekozen moet zijn en vervolgens in de gemeente een strikt geheime training krijgt, pakt de provincie Noord-Holland dat blijkbaar anders aan. Die biedt iedereen een cursus ‘Politiek actief’ aan voor mensen die met de praktijk van provinciepolitiek willen kennis maken en benieuwd zijn hoe je daar een actieve rol in kan spelen.  De training start woensdag 18 mei.

De cursus Politiek Actief is een vijfdaagse basiscursus voor Noord-Hollanders die misschien Statenlid willen worden. De trainingen gaan in op wat het betekent om politiek actief te zijn en hoe provinciebestuur en politiek werken. Met praktische opdrachten, ontmoetingen met provinciale politici en theorie krijgen de deelnemers een realistisch beeld van de provinciale politiek.

Statenverkiezingen

Op 16 maart volgend jaar zijn er Provinciale Statenverkiezingen. Veel politieke partijen zoeken mensen die politiek actief willen worden. Dat geldt trouwens ook voor de gemeentepolitiek. De provinciale cursus is bedoeld voor iedereen die in elk geval in de provinciale politiek interesse in heeft, maar niet precies weet wat de mogelijkheden zijn.

De cursus is niet bedoeld voor mensen die dat al weten of al politiek actief zijn. Een vooropleiding is niet nodig. Maximaal 30 deelnemers kunnen zich nu aanmelden. Dat kan via het nieuwsbericht over deze cursus op de website van de provincie: www.noord-holland.nl.

De trainingen

De locatie voor de trainingen is het Provinciehuis, Dreef 3, 2012 HR Haarlem. Het programma voor de cursus ziet er als volgt uit:

18 mei Introductie en kennismaking. Hoe wordt Nederland bestuurd en wat is daarin de plaats van de provincie? Over verkiezingen en politieke partijen.

25 mei Politiek en besluitvorming. Hoe werkt de provincie? Hoe verloopt de besluitvorming bij de provincie. Inspraak en beïnvloeden van de besluitvorming.

08 juni Over Provinciale Staten. Taken en rollen van Provinciale Staten. Welke instrumenten heeft een Statenlid? Wat doet een Statenlid? Basiskennis provinciefinanciën.

22 juni Debattraining door Debat.nl.

29 juni Opnames van een Provinciale Statenvergadering bekijken en bespreken.

De cursus vindt plaats mede dankzij subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

6 COMMENTS

  1. Na de recente ervaringen met de manier waarop politici en bestuurders omgaan met waarheid en algemeen belang, is het een opgave om daar weer vertrouwen in te krijgen.

    Wat zagen weer dat als een minister cq wethouder iets wil, dan gehoorzamen ambtenaren blindelings en tegen beter weten in. Niet uit loyaliteit maar uit welbegrepen eigenbelang. In ruil voor die zogenaamde loyaliteit laten bestuurders hun ambtenaren hun gang gaan op gebieden waarvoor zij geen belangstelling hebben.

    Deze manier van werken geeft zowel bestuurders als ambtenaren ruim de gelegenheid tot vriendjes- en voorkeurpolitiek: Hobby en Lobby.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.