De reizende tentoonstelling van via een cursus door dementerenden gemaakte foto’s was één van de projecten van de Rotary Club RANA (Rotary Amstelveen Nieuwer Amstel). Die inmiddels naar de bibliotheek verhuisde expositie begon (en werd geopend) in Villa Randwijck en daar hield RANA dan ook een informatiebijeenkomst om duidelijk te maken wat de club allemaal doet. Overigens zijn er drie Rotary Clubs in Amstelveen, maar RANA is verreweg de meest actieve, althans de meest aan de weg timmerende. Dat woensdag de informatie over het lidmaatschap werd gekoppeld aan voorlichting over dementie gaf een beeld van wat de organisatie doet.

Er zijn trouwens meer zogenoemde ‘serviceclubs’ in Amstelveen actief, maar Rotary is zeker wereldwijd de oudste. Doel: Projecten steunen door middel van fondswerving. Voor de aan een dagbesteding verbonden fotocursus, geleid door een professionele fotograaf, werden bijvoorbeeld acht camera’s aangeschaft door de club, die overigens andere organisaties kunnen huren, als zij eveneens iets op fotogebied met dementen willen doen.

Klaveren

Rotary International omvat 34.000 clubs in tweehonderd landen, met in totaal 1,2 miljoen leden. De eerste Rotary Club in Amstelveen werd eind zestiger jaren opgericht, maar verschilt van de huidige. Toen konden vrouwen er geen lid van worden. Voor echtgenotes van leden stond alleen de ‘Inner Wheel’ open, een exclusieve vrouwenbeweging. Tegenwoordig zijn vrouwen volledig (bestuurs)lid en schuwt de club zelfs elke vorm van discriminatie wegens geslacht, geloof, ras et cetera. “Oude mannen met dikke sigaren zijn niet meer aan de orde”, zei Abbedien Hamminga namens Rotary. Gebleven is dat men wel een leidinggevende of anderzijds vooraanstaande functie in een bepaald beroep moet hebben. Netwerken is daardoor in Rotary een van de vitamines om dingen tot stand te brengen. Men kan zichzelf aanmelden als lid, maar de andere leden beslissen daar dan over. In een grijs verleden moest men als lid worden gevraagd.

Tulp ·

Er zijn  trouwens meer zogenaamde serviceclubs, zoals de Lions, maar van die hoort men aanzienlijk minder en zij zijn zeer selectief met mededelingen aan de media. Beroepservaring is altijd een kenmerk van Rotary gebleven, eigenlijk sinds de oprichting in 1923. Per beroep kon lange tijd ook maar één persoon lid zijn, wat bij de oprichting in Amstelveen tot enige verbazing leidde, omdat specialisten van het toenmalige Nicolaas Tulp Ziekenhuis (tegenwoordig ziekenhuis Amstelland) de meerderheid van de club vormden. Ter verdediging werd toen aangevoerd dat zij weliswaar allemaal medici waren, maar verschillende specialismen hadden.

Het gaat intussen wel om professionele en maatschappelijke leiders. Een zogeheten classificatie is uitgangspunt bij het zoeken naar nieuwe leden als het gaat om vergroting van de diversiteit. Zakelijke en beroepsmatige samenstelling van de gemeenschap in een club is daarvoor een vereiste. Wel wordt van iedere Rotarian verwacht dat hij zich voldoende met de club bezig houdt. In Nederland bestaan zeven districten van Rotary International, gesteund door de Stichting Rotary Administratie Nederland.

Dementie

Freek Gillissen van het Alzheimercentrum Amsterdam hield tijdens de informatiemeeting een presentatie over dementie, naar aanleiding van de door Rotary georganiseerde tentoonstelling, die na de bibliotheek in het Stadshart van Amstelveen vermoedelijk naar het oude raadhuis in Aalsmeer te zien zal zijn. Gillissen vertelde onder meer dat het tien tot twintig jaar duurt voor de verschijnselen van dementie optreden. Bij jongeren duurt het tweemaal zolang de diagnose te stellen dat bij ouderen. Alzheimer is trouwens een van de vele ziekten die dementie veroorzaken en behalve tot relationele ook tot bijvoorbeeld economische problemen leiden, waarbij Gillissen specifiek onder meer ZZP’ers noemde die dikwijls slecht verzekerd zijn.

Gillissen tijdens presentatie

4 REACTIES

  1. “Tegenwoordig zijn vrouwen volledig (bestuurs)lid en schuwt de club zelfs elke vorm van discriminatie wegens geslacht, geloof, ras et cetera. “Oude mannen met dikke sigaren zijn niet meer aan de orde”, zei Abbedien Hamminga namens Rotary. Gebleven is dat men wel een leidinggevende of anderzijds vooraanstaande functie in een bepaald beroep moet hebben.”

    Dat is dus je reinste DISCRIMINATIE. Het blijft een hele fout club die louter ‘goed’ doet om het geweten af te kopen.

  2. “De club schuwt zelfs elke vorm van discriminatie wegens geslacht, geloof, ras et cetera.”

    Dat ‘zelfs’ zegt genoeg.

  3. Proefproces uitlokken. Gewoon je aanmelden als vakkenvuller van de AH. Gewoon iets ludieks.

    Veel fouter dan dit soort clubjes heb je ze niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.