Het aantal huizenkopers dat een (deels) aflossingsvrije hypotheek heeft aangevraagd voor de aankoop van een woning, is zowel in het tweede als het derde kwartaal gedaald, met respectievelijk 18 en 36 procent ten opzichte van kwartalen vorig jaar. In het eerste kwartaal steeg die met 14 procent, maar deze hypotheekvorm is door de stijgende hypotheekrente in een half jaar tijd een stuk minder populair geworden. Dat blijkt uit cijfers van de Hypotheker, in Amstelveen vertegenwoordigd door franchisenemer Chris der Salm.

Bij een nieuwe aflossingsvrije hypotheek heeft men geen recht op hypotheekrenteaftrek. Het fiscale voordeel werd dus kleiner bij een lagere hypotheekrente. Maar door de gestegen rente is dit voordeel juist weer groter geworden. Hierdoor wordt een annuïtaire hypotheek in vergelijking met een aflossingsvrije hypotheek op basis van de netto maandlasten weer een stuk interessanter.

Populair

De aflossingsvrije hypotheek was begin dit jaar nog erg populair onder invloed van de sterk gestegen huizenprijzen in combinatie met de lage hypotheekrente. Gedurende de looptijd is het niet verplicht af te lossen en wordt alleen rente over de hypotheekschuld betaald, wat leidt tot lagere maandlasten. Overigens is door de lage hypotheekrente het fiscale voordeel kleiner. Door de combinatie van factoren gaven veel huizenkopers begin dit jaar nog de voorkeur aan een (deels) aflossingsvrije hypotheek.

Stijging hypotheekrente

Uit cijfers van De Hypotheker blijkt dat de aflossingsvrije hypotheek nu flink op zijn retour lijkt te zijn. Door de sterk gestegen hypotheekrente – die nu tussen 4 en 5 procent ligt – is deze hypotheekvorm minder aantrekkelijk. Met zulke hoge rentetarieven lopen huizenkopers bij een nieuwe aflossingsvrije hypotheek veel hypotheekrenteaftrek mis. Daarnaast blijven zij met een restschuld zitten, doordat zij alléén tijdens de looptijd rente betalen. Uit een berekening van De Hypotheker blijkt dat als je nu kiest voor een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek, de netto maandlasten ongeveer gelijk blijven ten opzichte van een 100 procent annuïtaire hypotheek, terwijl je bij een volledige annuïtaire hypotheek zowel rente als aflossing betaalt. Met de huidige hypotheekrente is het voor huizenkopers alleen gunstig te kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek als zij gebruik kunnen maken van de overgangsregeling. Huizenkopers die voor een nieuwe aflossingsvrije hypotheek kiezen, hebben namelijk sinds 2013 geen recht meer op de hypotheekrenteaftrek. Huizenbezitters die vóór 31 december 2012 een aflossingsvrije hypotheek hadden, mogen wél een beroep doen op de oude regels.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.