De Urbanuskerk mag dan een icoon van Bovenkerk en daarmee van Amstelveen zijn, in de eerste plaats heeft het gebouw toch een geestelijke waarde. Daarop wezen bisschop mrg. Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam en pastoor Eugène Jongerden zondag tijdens feestelijke inwijding van het kerkgebouw. De bisschop, een van de voorgangers in de pontificale heilige mis, plaatste een altaarsteen en zalfde daarna zowel altaar als kerkmuren.

”Moge de Heer zelf ze heiligen door Zijn kracht en maken tot een zichtbaar teken van het mysterie van Christus en de kerk”, zei Mgr. Hendriks.

Huis van gebed

Eerder had Jongerden gezegd dat de geloofsgemeenschap naar dat moment van de wijding, sinds de brand in 2018, heeft uitgekeken. “In vijf jaar is enorm hard gewerkt”, zei hij. Meestal door gelovigen, maar ook door anderen, gaf hij toe. Overigens is het in Bovenkerk lastig om niet rooms katholiek te zijn. Maar het Woord van God hoort in de door brand verwoeste, maar weer herstelde kerk centraal te staan, zei Jongerden.  Maar de kerk is meer dan een verzameling stenen, bleek uit zowel de woorden van Hendriks als van Jongerden. Maar de laatste kon er niet omheen dat de kerk een gemeenschapshuis is voor gelovigen en anderen. Maar het is een huis van gebed waarin iedereen zich thuis mag voelen, vond de bisschop.

Fotograaf, schilder en tekenaar Dolf Middelhoff overhandigde een boek over het herstel van de kerk aan de bisschop. Maar die was zich ervan bewust dat God alleen de leiding over Zijn wereldwijde kerk heeft, waarvan die in Bovenkerk maar een onderdeel is.

 Mysterie

“Dit huis is een beeld van het mysterie van de kerk, door Christus geheiligd met Zijn bloed, om haar tot zich te voeren als een heerlijke bruid, maagd en moeder tegelijk, opvallend door een ongerept geloof, vruchtbaar door de kracht van de Geest”, zei de bisschop.

De nieuwe parochie, waartoe ook vijf andere kerken behoren, heet in het vervolg die van de Heilige Maria. Tot voor kort was dat de parochie van Amstelland. Ook de nieuwe naam werd min of meer geïntroduceerd. De kerk was trouwens bomvol en voor wie geen plaats was, werd streaming in het tegenover liggende Noorddamcentrum op een groot scherm getoond. Ver­schil­lende pa­ro­chie-koren luister­den de vie­ring op en pastoor deken Jonger­den, de emeritus-pastoors Jan Adolfs en Lex Koot con­ce­le­breer­den, terwijl diakens Paul Koopman en Eugene Brussee assis­teer­den.

Ook tijdens de Mis wer­den altaar en bezoekers met wij­wa­ter be­spren­keld, ter ge­dach­te­nis aan het doopsel en als boete-act. De wij­ding van de kerk werd zicht­baar gemaakt doordat het licht werd ontstoken, zowel het kaarslicht rond het altaar als de lichten in de kerk. De sopraan Susanne Brussee zong het Ave Maria.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.