Het voormalige verzorgingshuis voor ouderen Olmenhof aan Landtong wordt gesloopt en herbouwd. Eigenaar Woonzorg wil in het nieuwe gebouw zestig seniorenwoningen aanbrengen en Brentano denkt aan zestig plaatsen huren voor zogeheten intramurale zorg.

Dat bleek tijdens een woensdag gehouden en druk bezochte bijeenkomst voor wijkbewoners, die blijkbaar het eerst worden geïnformeerd over de plannen. De getoonde schetsen zouden ook nog niet naar de gemeente zijn gegaan, werd gezegd.

Ruïne

Men denkt aan een oplevering in 2027. Maar voor er iets staat, wordt het een uitgebreid proces dat daartoe leidt. Overigens was ook de voormalige Olmenhof een zorgcentrum van Brentano. Na sluiting raakte het zo in verval dat rond de ruïne een hek kwam. Dat vond wethouder Herbert Raat voor de wijk onverantwoord en tegen de eigenaar zei hij dat er iets zinnigs mee moest gebeuren. Vervolgens kwam er een beheersorganisatie als verhuurder van de kamers aan studenten en verder zitten de Voedselbank plus het buurtrestaurant ‘de Olmen’ er. Blijkbaar wordt het nu opnieuw een zorgcentrum.

Volle zaal

Omwonenden zorgden woensdag voor een volle zaal rond de gepresenteerde plannen. Een mooie opkomst voor deze participatiebijeenkomst, vonden de organisatoren. Directeur Angelique Schuitema van Brentano zei dat die organisatie zich uitsluitend richt op zorg in Amstelveen. Het is nu zo’n beetje tien jaar dat het complex tijdelijk is gebruikt, na sluiting van het voormalige zorgcentrum.

Er is sprake van een dubbele vergrijzing, zei Schuitema. Niet alleen komen er meer bejaarden, maar die leven ook langer, al dan niet dementerend. In Amstelveen en de randstad is men vaak ook hoger opgeleid dan in de rest van Nederland. “Wij gaan er helemaal voor”, beloofde Schuitema.

Verouderd

Intussen is wat de Olmenhof was wel een verouderde locatie. Sloop en nieuwbouw lag dus voor de hand. Maar de gemeente voert intussen wel een plan uit voor herontwikkeling van de bebouwing aan Landtong, waartoe behalve een nieuw schoolgebouw ook de bouw van vele woningen behoort. Om zorgcentrum Olmenhof er door te krijgen is wel een door de gemeenteraad vastgestelde wijziging van het bestemmingsplan nodig. De ontwikkelaars van Woonzorg kiezen ervoor de hoogste bouw van het complex aan de zuidwestkant te plegen. En zij willen het bestaande groen meer verbinden, zeggen ze.

Zij hebben naar hun zeggen de ambitie de groene kwaliteit te handhaven of te verbeteren, de verbinding met de omgeving te zoeken en  ruimte te scheppen voor senioren in Amstelveen. Voorlopig liggen er twee ontwerpen, waarvan er een in feite twee complexen vormt met vijf tot negen bouwlagen en de ander vijf tot zeven. De Olmenhof moet ook in de buurt een functie krijgen, vinden Schuitema en de ontwikkelaars. Maar een van de buurtbewoners zei: “Volgens mij werp je alleen maar een hoge muur op met de rest van de buurt.”

Foto: Amstelveenweb.com

1 REACTIE

  1. Wat een perfect doorpakken op alle vlakken van de diverse overheidsinstanties. Na 15 jaar weet men eindelijk zo ongeveer wat men wil! Het is toch werkelijk om je rot te schamen. M.n. bestuur Brentano en wethouder Raat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.