Coalitiepartij Goed voor Amstelveen wil een lokaal meldpunt door cybercrime, waarop vooral ondernemers in het MKB terecht kunnen. Voornamelijk op haar advies, al waren er ook ‘andere fracties’  (onduidelijk is welke) bij betrokken, werd er woensdag een raadsgesprek over gehouden, waaraan het Platform Veilig Ondernemen meewerkte.

Er waren ook ondernemers en de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) aanwezig. Eén van de ondernemers zei zeker te weten dat er bij een aangifte bij de politie niets gebeurt.

Drie ton

En een ander zei minimaal honderd mails per dag te krijgen, evenals diens collega’s. Dan druk je al gauw op een verkeerde was zijn mening. Intussen is een lokaal meldpunt in die zin zinloos dat een kenmerk van cybercrime dat die zich niet aan gemeentegrenzen houdt. Zelfs niet aan nationale. Het PVO zal ook meer in een regionaal meldpunt, wat al bestaat, en de hulp van een door het platform beschikbaar gestelde ICT-er. Maar hij kon er niet omheen ook de garagehouder te noemen van wie door misdadigers drie ton werd gevraagd.

Detailhandel

Het PVO is een netwerk, betoogde Marco Verschragen van die organisatie. Tot zijn lichte verbazing bestaat er overigens in Amstelveen al een Stimuleringsfonds voor de plaatselijke economie. Maar of het ten hulp schiet als een ondernemer met cybercrime heeft te maken is de vraag. Overigens vond raadslid Gonnie van Rietschoten van Actief voor Amstelveen (AVA) dat ook de detailhandel onder het MKB valt. En voor die sector is het nog moeilijker zich tegen cybercrime te wapenen. “Als je daardoor wordt getroffen heb je een dagtaak met telefoneren,” zei ze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.