Zeventien jaar geleden begon veredelaar Jan Ligthart te Den Helder aan de ontwikkeling van een tulp, die tien jaar op de markt is en pas zondag 16 april werd gedoopt door burgemeester Tjapko Poppens van Amstelveen als variëteit tulipa ‘Wester Amstel’, naar de gelijknamige buitenplaats aan de Amsteldijk Zuid. De ceremonie werd afgerond met een champagne-toast door alle aanwezigen.

Kweker Jan Ligthart was er niet bij, maar zijn zoon Jan-Willem wel, die zijn vader een weekend in het buitenland had aangeboden. Deze roze tulp met een lichte rand en een licht oranje binnenblad staat inmiddels al in volle bloei in de tuinen van de buitenplaats.

Huisje

De burgemeester zei dat de openbare en voor iedereen toegankelijke tuin van de buitenplaats en de tulp passen in de gemeente Amstelveen, waar ooit 140 buitenplaatsen langs de Amstel stonden en er nu nog vier over zijn. De burgemeester, die ooit jarenlang werkte op het in die gemeente gevestigde hoofdkantoor van de KLM, herinnerde er aan dat Wester-Amstel ook een van de bekende KLM-huisjes is.

Gasten

De doop werd door zo’n beetje 150 gasten bijgewoond, onder wie ook de naamgever van de tulp Thomas Wals, die managing partner is van het op Wester-Amstel gevestigde MKB-Fonds en via een bod op een benefietveiling voor het AIDS-fonds kans zag zowel bij te dragen aan de wereldwijde bestrijding van HIV als aan Wester-Amstel. Wals, Poppens en Ligthart tekenden ook de oorkonde, ten bewijze dat de naamgeving is geregistreerd bij de Koninklijke Algemeene Vereeniging der Bloembollencultuur als nieuwe variëteit. Wester-Amstel wordt tegenwoordig beheerd door een stichting, die ongeveer dertig vrijwilligers heeft, waarvoor de burgemeester een hartelijk applaus vroeg. Daarnaast zijn er 300 donateurs van de familiestichting J.Ph.J.F. Lissone’, eigenaresse van Wester-Amstel. Lissone kocht Wester-Amstel in 1900 met het fortuin dat hij verdiende met het eerste Nederlandse reisbureau. Stichtingsdoel is de instandhouding van de monumentale buitenplaats Wester-Amstel.

Tekenares Heleen de Waard in vereeuwigde de vergankelijke schoonheid van de ‘Tulipa ‘wester-Amstel’ met een botanische tekening op ware grootte (foto onder). Naamgever Wals kreeg hiervan het eerste exemplaar.  Dichteres Amanda Ten Cate eerde de doop met een eigen gedicht.

Op de foto (vlnr): Thomas Wals, burgemeester Poppens, voorzitter Søren Ludvig Movigvan stichting Wester-Amstel en Jan-Willem Ligthart

13, 3/30/23, 12:07 PM, 16C, 5580×7586 (929+1300), 100%, Custom, 1/8 s, R15.0, G0.0, B25.0

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.