“Ontmoedigend” noemt raadslid Gonnie van Rietschoten van Actief voor Amstelveen (AVA) het dat de gemeente zich niet gevoegd heeft bij de zeven andere gemeenten die onlangs in Ouder-Amstel de Realisatieovereenkomst Flexwoningbouw met minister Hugo de Jonge ondertekenden.  Zij heeft daarover schriftelijke vragen aan wethouder Adam Elzakalai gesteld.

De door het Rijk beschikbaar gestelde € 14 miljoen zou volgens de fractie een mooie aanvulling zijn op de plannen voor tijdelijke woningen. Maar Elzakalai zag in de ondertekening van de gemeenten binnen de Metropool Regio Amsterdam (MRA) geen toegevoegde waarde, waarbij hij verwees naar de gemeentelijke plannen tijdelijke woningen te stichten aan de Kalkbranderij.

Onthutst

Volgens Van Rietschoten bekruipt Actief voor Amstelveen een gevoel van onmacht. Zij zegt ‘onthutst’ te zijn over het feit dat de wethouder de overeenkomst niet heeft ondertekend. “En dat terwijl Amstelveen de hoogste woondruk van Nederland heeft”, zegt ze. Er komen volgens haar weldra nog grote vraagstukken op het gebied van woningbouw op de gemeente af.  “In 2020 en daarna hebben wij constant aandacht gevraagd voor de bouw van Flexwoningen. In de afgelopen periode werden twee moties over dat onderwerp door de Gemeenteraad aangenomen. En ondanks toezeggingen van het college is er nog steeds geen beweging te bespeuren, een ontmoedigend beleid”.

Drie jaar wachten

De overeenkomst had gewoon mede door Amstelveen moeten worden getekend, vindt de fractie. Die zou volgens haar kunnen bijdragen aan noodzakelijke snelheid, haalbaarheid en betaalbaarheid van tijdelijke woonruimte. Van Rietschoten aan de wethouder gevraagd waarom hij niet heeft meegetekend.

De argumentatie blijft volgens haar schimmig. “Vindt het college niet met ons dat Amstelveen, met de hoogste woningdruk van Nederland, tijdelijke huisvesting door middel van Flexwoningen kan gebruiken om enige verlichting te geven op de overspannen woningmarkt”, vraagt zij verder. Met de nieuwe regeling van het Rijk kan veel sneller gebouwd worden gebouwd, zegt Van Rietschoten, die de uitlatingen van wethouder Elzakalai in dit verband ook niet snapt. “Wanneer ziet hij dan wel toegevoegde waarde?” Volgens van Rietschoten moeten Amstelveners al ruim drie jaar wachten op tijdelijke woningbouw aan de Kalkbranderij. Zij vraagt het college te bevestigen dat dit veel te lang is en dat er in de toekomst veel sneller besluiten moeten volgen over dit soort zaken. “Het is toch wrang dat het college deze subsidie aan zich voorbij laat gaan, terwijl onze jongeren en starters gemiddeld 13 jaar op een wachtlijst staan voor een woning.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.