Wethouder Zorg en Welzijn Marijn van Ballegooijen en bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid Ton van Houten ondertekenden op donderdag (4 oktober) de intentieverklaring Preventiecoalitie Valpreventie Amstelland. Doel daarvan is iedere oudere in de gemeente een passend aanbod te doen. Dat kan als het nodig is (para)medische zorg zijn, maar in ieder geval in combinatie met meer bewegen. Het Rijk geeft er subsidie voor.

In Nederland belandt elke 5 minuten een oudere van 65 jaar of ouder na een val op een afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis. De totale zorgkosten als gevolg van valincidenten bij ouderen bedragen jaarlijks ruim 14 miljoen euro. Bovendien ervaren veel ouderen na een val vermindering van hun zelfredzaamheid en kwaliteit van leven. Daarom willen gemeente en Zorg en Zekerheid samen werken aan een oplossing voor dit groeiende probleem. Ook het ministerie van VWS ziet de meerwaarde van deze geïntegreerde aanpak. Zij kenden onlangs subsidie toe om de Preventiecoalitie verder uit te werken.

Stevig

Al enige jaren werkt de gemeente samen met de zorgverzekeraar, waarbij de focus ligt op bewegen in plaats van op vallen. “Bij Zorg en Zekerheid juichen wij bewegen toe”, vertelt bestuursvoorzitter Ton van Houten. “Bewegen heeft bij ouderen een extra preventief effect: het risico te vallen wordt kleiner. Mensen staan letterlijk steviger in hun schoenen.”

Zelfredzaamheid

Wethouder Van Ballegooijen zegt blij te zijn dat de Preventiecoalitie met de subsidie van het ministerie verder kan worden uitgebouwd. “Door op verschillende gebieden met elkaar samen te werken, kunnen we de zelfredzaamheid van ouderen bevorderen. Wat hen helpt om zo lang mogelijk veilig en gezond zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.”

Medicatie-advies

Oudere inwoners uit Amstelveen kunnen, dankzij de Preventiecoalitie, straks kiezen uit diverse sportieve oplossingen, (beweeg)activiteiten vanuit de gemeente of (para)medische zorg. Naast sportieve oplossingen zijn ouderen met beweegproblemen straks eerder en beter in beeld en wordt er gerichter advies gegeven om langer in beweging te blijven/zelfstandig te blijven. Dit kan ook door medicatie-advies, doorsturen naar de opticien voor oogcontrole of ander schoeisel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.