Het totale aantal hypotheekaanvragen is in februari met 45 procent gestegen in vergelijking met januari. Dat meldt franchisenemer Chris der Salm van  de Amstelveense vestiging van De Hypotheker , op basis van onderzoek door die organisatie.

De forse stijging is een kentering (+36 procent) ten opzichte van het gemiddelde aantal hypotheekaanvragen in de afgelopen drie maanden.

Herstel?

Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning steeg vorige maand met 44 procent. Dat geldt vooral voor jonge huizenkopers tot 35 jaar; meer dan de helft van het aantal aanvragen kwam uit deze leeftijdscategorie (56 procent). Volgens De Hypotheker lijkt zich een voorzichtig herstel van de woningmarkt af te tekenen, maar is het nog te vroeg om te spreken van stabilisatie.

Huizenprijzen gedaald

Vooral in de provincies Overijssel (+72 procent), Friesland (+71 procent) en Noord-Holland (+64 procent) was sprake van een bovengemiddelde stijging. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de dalende huizenprijzen. Hoewel de stijging van het aantal hypotheekaanvragen significant is, ligt het totale aantal aanvragen in februari op de helft van het niveau in februari 2022.

Bedrag

Toen was het gestegen aantal aanvragen een gevolg van de snel oplopende hypotheekrente, mede doordat veel huiseigenaren besloten hun hypotheek over te sluiten. Ook is er na een aantal maanden van opeenvolgende prijsdalingen weer sprake van een lichte stijging van het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning. In januari lag dit bedrag nog net onder de grens van drie ton (299.768 euro); in februari steeg dit met 3,7 procent naar 310.937 euro. Daarbij komt de verwachting van experts dat de huizenprijzen in 2023, mede door de stijging van de hypotheekrente, met zo’n 6 procent dalen. De huidige stijging van het aantal hypotheekaanvragen, het gemiddelde hypotheekbedrag en de dalende huizenprijzen kunnen erop duiden dat de woningmarkt enigszins aan het stabiliseren is. Het is echter volgens De Hypotheker nog voorbarig om te concluderen dat hiermee daadwerkelijk een keerpunt is bereikt.

Dip

“Na een forse dip in de afgelopen maanden is het totale aantal hypotheekaanvragen in februari weer flink gestegen”, zegt Der Salm. “Ondanks het licht gestegen gemiddeld hypotheekbedrag weten vooral jonge huizenkopers vaker een passende woning te vinden. Zij houden weliswaar rekening met de nog steeds hoge huizenprijzen en hogere rente, maar zijn vaak al langere tijd op zoek naar een passende woning en zijn vooralsnog bereid dit op de koop toe te nemen. Hoewel we zien dat het totale aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning over de hele linie is toegenomen, is het nog te vroeg om te spreken van stabilisering.”

Onzekerheden

Maar volgens hem zijn nog veel onzekerheden die de ontwikkelingen op de huizenmarkt beïnvloeden. “De economie wordt nog steeds afgeremd door de oorlog in Oekraïne en de inflatie is vorige maand naar 8 procent gestegen. Beleggers houden er daarom rekening mee dat Europese Centrale Bank de beleidsrente in maart en mei opnieuw zal verhogen wat impact heeft op de hypotheekrente. Een stijgende hypotheekrente heeft negatieve invloed op de maximale leensom voor huizenkopers. Deze optelsom van factoren maakt het moeilijk te voorspellen wanneer de huizenmarkt zich zal herstellen.”

Jonge kopers

Hoewel hun maandlasten door de stijgende hypotheekrente flink zijn gestegen, profiteren vooral jonge huizenkopers van de verruiming van het woonaanbod. Dat steeg dus vorige maand met 45%. Het geldt vooral voor jonge huizenkopers tot 35 jaar. Volgens De Hypotheker lijkt zich een voorzichtig herstel van de woningmarkt af te tekenen, maar is het nog te vroeg om te spreken van stabilisatie.

Intussen ruimen steeds meer grote beleggers het veld, nu zij 10,4 procent overdrachtsbelasting moeten betalen en steeds meer gemeenten, waaronder Amstelveen, een zelfbewoningsplicht invoeren. Minister De Jonge heeft daarnaast een pakket met maatregelen aangekondigd, waarin hij voorstelt de huren deels te reguleren, wat kan betekenen dat op termijn veel huurwoningen verkocht worden.

Overzicht groei totale aantal hypotheekaanvragen per provincie

 

Drenthe +43%
Flevoland +32%
Friesland +71%
Gelderland +40%
Groningen +39%
Limburg +15%
Noord-Brabant +50%
Noord-Holland +64%
Overijssel +72%
Utrecht +32%
Zeeland +50%
Zuid-Holland +34%

 

Lees hier meer over de Nederlandse huizenprijzen in vijf vragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.