Vorige week presenteerden derdejaars mavo+ leerlingen van Panta Rhei hun ondernemersplannen aan de Rabobank Amstel en Vecht en bemachtigden daarmee een microkrediet in het kader van het project Day for Change. Hiermee zetten de leerlingen een eigen bedrijf op voor de duur van het project. Met de winst die zij maken, steunen zij ondernemers in ontwikkelingslanden. Zo maken jongeren op een speelse manier kennis met ondernemerschap, wereldburgerschap en omgaan met geld.

Ter voorbereiding op de pitches assisteerden Amstelveense ondernemers de leerlingen onder meer bij het nadenken over hun bedrijfsideeën. Bedrijven en organisaties die meewerken zijn WinWinWerkt.nl, Spoon Culinair Centrum en Vrijwilligerscentrale Amstelland.

Microkrediet

Op 6 maart presenteerden de leerlingen hun ondernemersplan en vroegen microkrediet aan de jury bestaande uit de onvermijdelijke Frans Huissen, directeur van de  Vrijwilligerscentrale Amstelland, Fatima Elbouazzati (CrossFit), Inge Reyntjes (Day for Change) en Jennifer Vane (Rabobank). Enkele ondernemers in de omgeving sponsoren de miniondernemingen.

Thema’s

Directeur bedrijven Theo Groot van de regionale Rabobank zei dat alle  thema’s van zijn bank worden geraakt. De leerlingen uit mavo-3 presenteerden hun ondernemersplannen, die uiteen liepen van het omsmelten van oude kaarsen tot nieuwe, het doen van boodschappen voor ouderen, het wassen van auto’s, het bakken en verkopen van koekjes en het versieren van T-shirts tot het organiseren van een voetbaltoernooi, FIFA-toernooi voor leraren, sportmiddag voor basisschoolleerlingen, bingomiddag voor ouderen of een paaslunch voor de docenten van Panta Rhei. Alle groepjes kregen het gevraagde krediet (en soms zelf meer) en extra tips.

Malawi

De komende tijd gaan de leerlingen daadwerkelijk hun ondernemingen runnen. Op vrijdag 29 mei sluiten zij middels een informatiemarkt de actie af en is bekend hoeveel geld de leerlingen hebben verdiend voor ondersteuning van meisjes en jonge vrouwen in Malawi en steun aan ondernemers in Oeganda.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.