Buurgemeenten Amstelveen en Ouder-Amstel gaan nauwer samenwerken om overlast van pleziervaart op de Amstel beter aan te pakken. De burgemeesters Tjapko Poppens (Amstelveen) en Joyce Langenacker van tekenden daarover vrijdag een samenwerkingsconvenant.  

Handhavers van Ouder-Amstel stappen in het vervolg geregeld aan boord van de handhavingsboot van Amstelveen.

Verzoeken

Die vaart op mooie dagen op de Amstel om te handhaven om overlast, vooral door harde muziek en te hard varen, te beperken. De politie vaart al langer mee. In het vervolg kan nog effectiever worden opgetreden op het grondgebied van beide gemeenten, zeggen zij. Een gevolg zal ook zijn dat sneller kan worden gereageerd op handhavingsverzoeken van omwonenden.

Intensiveren

Politie en handhaving werken al nauw samen bij de aanpak van overlast op het water, zegt Poppens. “Met de ondertekening van het convenant gaan handhavers van de gemeenten Amstelveen en Ouder-Amstel de samenwerking intensiveren.” Vorig jaar begon Amstelveen met handhaven op een eigen boot. Volgens wethouder Herbert Raat (handhaving) ontvangt de gemeente ontzettend veel klachten van omwonenden over overlast. “Omwonenden hebben ons laten weten dat de inzet van handhaving zijn vruchten afwerpt. Daarom is het mooi dat we door deze samenwerking met Ouder-Amstel de aanpak van overlast verder kunnen verstevigen.”

Dwangsom

Schippers die de vaarregels overtreden kunnen van handhaving – als een stok achter de deur – een last onder dwangsom opgelegd krijgen van €1500. Bij een tweede overtreding moet dat bedrag worden betaald. Doel ervan is het veranderen van het gedrag van schippers, zodat ze niet een tweede keer de fout in gaan. Voorheen riskeerden overlastgevers een boete van €150.

Vaarregels

Om de belangrijkste vaarregels onder de aandacht te brengen, staan er waarschuwingsborden langs de Amstel ter hoogte van de Kalfjeslaan (vanuit Amsterdam gezien) en bij de Hollandsedijk (vanuit Uithoorn gezien). Hierop staat dat er geen versterkte muziek gedraaid mag worden, 9 kilometer per uur de maximale snelheid op het water is en geen afval achtergelaten mag worden. De gemeenten hebben de bootverhuurmaatschappijen gevraagd de flyer met de vaarregels op de Amstel aan de huurders van boten mee te geven.

3 REACTIES

  1. Snikkend&wenend wentel ik mij in het stof omdat cowboy Raat en cowboy Pop paraat staan voor het woongenot van de miljonairs aan de Amstel.

  2. Typisch voorbeeld van selectieve handhaving. Wordt er beter gehandhaafd met wethouder aan boord? Dat is zorgwekkend maar het verklaart wel de slechte handhaving op plaatsen waar de wethouder minder graag komt.

  3. Ik verwacht wel dat de VVD-wethouder de opvarenden van dure vaartuigen een beetje zal ontzien, want miljonairs betalen al genoeg belasting.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.