D66 in de gemeenteraad wil bij de sterk gestegen prijzen voor energie huurders van sociale woningen een gratis ‘second opinion’ als die de betrouwbaarheid betwijfelen van hen aanbevolen energie-labels. De fractie komt daarover met een motie. Er is namelijk per 1 januari 2021 een nieuwe rekenmethode doorgevoerd, waardoor de kosten van een nieuw label schrikbarend duur wordt.

Van enkele tientjes vóór 2021 tot honderden euro’s nu, denkt raadslid Maarten de Haan (D66).

Klimaat

“De verontrustende berichten over de klimaatverandering en gestegen energieprijzen benadrukken nogmaals het belang van het versnelt verduurzamen van alle woningen in Amstelveen”, vindt hij.

Energielabels geven een rapportcijfer (of beter gezegd een “rapportletter” van A+++ tot G) aan een woning wat betreft de duurzaamheid. Zij geven volgens D66 aan hoeveel energie een woning consumeert (om het warm of koel te houden) en produceert (door bijvoorbeeld zonnepanelen).

Twijfel

Omdat per 1 januari 2021 veranderingen zijn doorgevoerd in de rekenmethodiek voor energie-labels is twijfel ontstaan over de juistheid van voor die datum uitgegeven labels. Volgens het raadslid hebben nu sommige woningen een lager of hoger energielabel, als men er de nieuwe rekenmethode op loslaat. “De kosten om een (nieuw) energielabel aan te vragen zijn toegenomen van enkele tientjes vóór 2021 tot honderden euro’s nu.”

Toetsen 

De hoogte van de huur en de kans dat een (sociale) huurwoning in aanmerking komt om te verduurzamen is hoge mate afhankelijk van het energielabel dat een woning heeft, vindt hij verder. “Woon je bijvoorbeeld in een woning die nauwelijks warm te krijgen is maar toch energielabel B heeft, dan heb je een probleem: hoge huur, hoge energierekening en weinig kans dat de woning verduurzaamt gaat worden op de korte termijn.”

Daarom wil zijn fractie huurders van sociale woningen die twijfels hebben over de betrouwbaarheid van energie-labels, zonder (hoge) kosten een “second opinion” kunnen aanvragen. Het zit er natuurlijk dik in dat het doorgaat, want D66 zit in de coalitie en leverde twee wethouders, waarvan er één duurzaamheid in haar portefeuille heeft. Bovendien zal de motie al zijn doorgesproken in het geheime coalitieoverleg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.