Als de plannen van Pathé om een megabioscoop aan de cultuurstrip op het Stadsplein te koppelen toch niet doorgaan, heeft de schouwburg daar een ‘plan B’, dat voorziet in een iets kleinere bios. Dat vertelde directeur Dianne Zuidema donderdag tijdens een bezoek van cultuurwethouder Herbert Raat, die aan tienmiljoen euro voor de verbouwing van de ‘cultuurplint’ denkt. Pathé heeft de uitvoering van zijn plan een jaar uitgesteld.

Die verbouwing komt er in elk geval, ook als Pathé het af laat weten. Maar dan zal die natuurlijk een andere allure hebben dan die bios aan de schouwburg te koppelen.

Verbouwing

Donderdag kreeg het gemeentelijke gezelschap, ook bijgewoond door raadslid Michel Becker (AVA), een uitgebreide rondgang door het theater, waarbij hoofd techniek Niels Batenburg vertelde wat beslist zo moest blijven, zoals de diverse laadperrons achter het podium, en wat er veranderen moet omdat het niet meer voldoet aan de eisen die aan moderne theaters worden gesteld.

 Horeca

Pathé wil een megabioscoop bouwen, met zeven zalen. Dat zou een bioscoop voor heel de regio worden, want alleen Amstelveen met zijn 92.000 inwoners, is toch te klein om die avond aan avond te vullen. En daar komt ook de exploitatie ervan om de hoek kijken. Als Pathé, die de bouw een jaar heeft uitgesteld, toch besluit niet te komen, ziet de schouwburg zelf wel iets in uitbreiding met een bioscoop. Volgens Zuidema is dan vier zalen genoeg om het exploitabel te maken.

Zij wil ook de horecafunctie van de schouwburg uitbreiden. Op de vraag of er dan geen concurrentie met de al aan het plein gevestigde horecazaken ontstaat, zegt ze dat horeca bij een culturele instelling toch iets anders is. Zij heeft horeca-ervaring, opgedaan bij diverse theaters in Amsterdam. “Wij zijn een culturele onderneming en in eigen beheer komt horeca ten goede aan de culturele activiteiten. Horeca bij een culturele instelling is toch een vak apart”, zegt ze. Maar er zou volgens haar goed overleg met de overige horeca aan het plein moeten zijn.

P60

Schouwburg Amstelveen wil sowieso (nog) meer samenwerking met andere cultuuraanbieders. Bijvoorbeeld met P60. Zuidema denkt dat een toegang via de schouwburg naar het poppodium daarbij zou helpen. “Ik denk aan één geheel met P60”, zegt ze. Herbert Raat vindt dat er duidelijkheid moet komen of Pathé met zijn megabios nu wel of niet naar Amstelveen komt. “De kogel moet einde van dit jaar door de kerk”, zegt hij.

Ook het plein moet naar de mening van de schouwburg gezelliger worden. Niels Batenburg denkt dat de ingang van de schouwburg op het plein moet blijven, maar dan met een drie meter vooruit geschoven gevel. Dat zou ook meer logistieke ruimte geven daarachter, waar nu voorafgaand aan voorstellingen bezoekers elkaar verdringen. Zij lopen voor drie zalen (kleine, grote en de filmzaal) door elkaar en helemaal links is de garderobe. Kortom: het is gedrang op een daarvoor veel te kleine ruimte. Het is maar een van de praktische zaken die Van Batenburg voor de verbouwing in de planning in petto heeft.

Foto: wethouder Raat met o.a. raadslid Becker en schouwburgdirecteur Zuidema in filmzaal (links)

1 REACTIE

  1. Komen er dan eindelijk oversteekplaatsen voor de drie ingangen van het cultuurgebouw? Auto’s, motorfietsen en scooters scheuren te vaak en te luid over die weg ervoor.

    De schouwburg is van binnen wel veel mooier en sfeervoller geworden. Het geeft nu veel meer het gevoel van een theater. De buitenkant doet nog steeds denken aan een bedrijfsverzamelgebouw. Er draaien vaak goede films. Toch blijft Amstelveen Cinema een goed bewaard geheim.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.