Het Stadshart moet eindelijk gaan bruisen, vindt de VVD. Die partij en D66 hebben daar in het verleden keer op keer ook op aangedrongen en zij kwamen met voorstellen om bijvoorbeeld het Stadsplein meer dynamiek te geven. Maar het werd telkens niets.

Er is nu een nieuwe wethouder (Adam Ezakalai) van VVD-huize, net als de vorige, voor het Stadshart en die moet eindelijk met concrete plannen komen, vindt de fractie.

Centrum

“Het Stadshart zou het bruisende centrum van onze stad moeten zijn, maar de achteruitloop in sfeer, winkelaanbod en het ontbreken van groen maakt dat bewoners, ondernemers en bezoekers zich steeds minder thuis voelen in het Stadshart”, zegt vicevoorzitter Jet Smit (foto) van de fractie. Zij noemt het een zorgelijke ontwikkeling. De kwaliteit van het centrum gaat volgens haar hard achteruit. Het wordt tijd om in te grijpen, zegt de VVD opnieuw. “We weten dat er ook nu weer veel gesprekken door het college worden gevoerd met de belanghebbenden in het Stadshart, net zoals 4 jaar geleden. Maar wij denken dat het echt wel tijd wordt om zaken concreet te maken, het wordt zo langzamerhand ‘nu-of-nooit'” , vindt Smit.

Bioscoop

Het Stadshart heeft er ook onder te lijden dat Pathé, die een megabioscoop zou realiseren, op de pauzeknop heeft gedrukt; de komst van een nieuwe bioscoop wordt een jaar uitgesteld. De VVD gaat er van uit dat dit niet tot afstel gaat leiden, maar vraagt B&W voor de zekerheid komend half jaar te werken aan alternatieve plannen voor de cultuurstrip.

Een nieuwe bioscoop zal volgens de VVD een impuls gaan geven aan de levendigheid van het Stadshart. Maar er zijn in haar ogen nog veel meer zaken die aangepakt moeten worden. Unibail-Rodamco, de eigenaar van het grootste deel van het winkelcentrum, heeft naar haar mening een eigen verantwoordelijkheid om het Stadshart stevig op te knappen en te moderniseren. De VVD vindt dat het voor ondernemers op verschillende manieren aantrekkelijker gemaakt moet worden te willen en kunnen ondernemen in het Stadshart. “Een gunstig ondernemersklimaat in het Stadshart ligt aan de basis van het herstel en succes van het centrum”, zegt Smit. Zij vindt dat alle bij het Stadshart betrokken partijen moeten komen met duidelijke concept voorstellen. “Dan kunnen we daarna met z’n allen kijken in hoeverre de gemeente kan faciliteren en bijdragen aan de randvoorwaarden.” Zij beoordeelt de economische situatie op dit moment overigens als niet optimaal. “Maar regeren is vooruitzien en nu op je handen blijven zitten is geen optie.”

22 REACTIES

 1. In mijn wijk Waardhuizen gaat de Coop dicht. Op dit moment is nog helemaal niet duidelijk of er ueberhaupt een andere supermarkt in komt. Als die niet komt betekent dat ook de dood in de pot voor de andere middenstanders en wordt het voor vele ouderen moeilijk om een supermarkt te bereiken. ( en men wil nog wel een nieuw wijkje ontwikkelen op O.a het terrein van het voormalige MOB-complex.) Maw dan wordt Waardhuizen een dode wijk, net zoals een deel van het KKP. Ov rijdt er langs en winkels trekken weg.
  Dat hele Stadshart interesseert me niet veel. Vele mensen die ik ken komen er ( haast) nooit. Van het begin af aan was het duur en nog eens duur. ( weliswaar nu wat verbetert) maar de uitstraling is nog steeds nul en alleen retailzaken hebben echt een kans. Die kunnen namelijk de idioot hoge huren ophoesten. De meeste Amstelveners ( die een auto hebben ) gaan naar Badhoevedorp of Buitenveldert. De diversiteit is daar veel groter. Dat vormt daar nu juist de aantrekkingskracht, maar UR wil dat niet inzien of gebruikt dat om haar eigen zin bij de gemeente door te drijven.

 2. 23 december is ook de speciaalzaak Ingma dicht gegaan. Hierover had ik nog een kattebelletje naar Raat gestuurd, omdat hij cultuur in zijn portefeuille heeft. Ik kreeg antwoord van de wethouder die economische zaken in zijn portefeuille heeft. Dit vind ik kenmerkend voor Amstelveen. Alles wordt gelegd langs de lat van het geld. Vrij bekrompen , want blijkbaar ziet men niet in dat zo’n zaak juist door zijn culturele uitstraling voor (amateur)schilders éėn van de krenten in de economische pap kunnen zijn. Nu heeft men niets meer op dat gebied.

 3. URW (Unibail-Rodamco-Westfield) heeft jarenlang op allerlei manieren en tegen hoge kosten geprobeerd om winkelcentrum Stadshart uit te breiden, te moderniseren en optimaliseren en heeft ons als bewoners steeds daarbij betrokken.

  Op het laatst hadden wij geen zin meer om wéér naar een bijeenkomst te gaan waarin URW de laatste ideeën, voorstellen en plannen zou presenteren, want wij wisten dat die óók zouden worden getraineeerd en gesaboteerd door de vorige wethouder Stadshart (VVD) en diens lapzwanzige medewerker. Zelfs van handhaving en schoonmaak maakten zij een zooitje.

  Nu is het tij verlopen en is het te laat. Er is domweg geen zin, vertrouwen en geld meer.

  Wij blijven er wonen want het is fantastische plek met voornamelijk voordelen, maar helaas ook een Boulevard of Broken Dreams and Promises.

  • Kosten die zij wel doorberekenden aan hun huurders. Vandaar dat in het begin de één na de andere ondernemer failliet ging of het voor bekeken hield. En vele Amstelveners kwamen er toen ook niet meer, want het waren enkel dure zaken. Die zijn toen en masse naar Hoofddorp en het Gelderlandsplein gegaan. Probeer die nu maar eens terug te krijgen.

 4. Ik heb de portfolio nog bij Unibail-Rodamco-Westfield bekeken, ze hebben 107 winkelcentra in beheer, dus Amstelveen is maar een van. Bij URW vinden het waarschijnlijk niet zo belangrijk om te investeren, vooral omdat de netto schuld van Unibail-Rodamco-Westfield bedroeg ongeveer 21 miljard euro in 2022. De schuld ontstond onder meer door tegenvallende resultaten door de coronacrisis en de dalende beurskoersen.

  Dat was ook de reden dat ze Almere Citymall hebben verkocht en als dat zo doorgaat, wordt winkelcentrum Stadshart Amstelveen en ook Zoetermeer doorverkocht aan een investeerder met een dikkere portemonnee.

  Het zeer goed lopende Winkelcentrum Gelderlandplein in Amsterdam is eigendom van miljardair Lesley Bamberger (€ 1,9 miljard). Lesley Bamberger is de eigenaar en algemeen directeur van Kroonenberg Groep, een vastgoedonderneming uit Amsterdam. Bamberger erfde het bedrijf van zijn grootvader Jaap Kroonenberg, oprichter van Kroonenberg Groep. Misschien zou voor de Amstelveners de Kroonenberg Groep een betere eigenaar zijn dan URW?

 5. Toen UR nog wilde uitbreiden en moderniseren, hadden zij daarvoor nog geld zat.
  Ik denk niet dat Kroonenberg met zichzelf gaat concurreren.
  Het winkelcentrum Stadshart is een stuk sfeervoller en gezelliger dan het tamelijk steriele Gelderlandplein. De vernieuwingsplannen van URW zagen er ook steeds goed uit. Gemiste kans door kortzichtig VVD-wanbeleid.

 6. Wat een onzin Robert, Unibail-Rodamco-Westfield concurreert ook met zichzelf aangezien met hun 106 andere winkelcentra in de verschillende steden. Amstelveen Stadshart is helemaal anders dan in Buitenveldert (helaas moet ik toevoegen) weliswaar met een paar pop-up winkels, die de gaten in het bedrijfsplan moeten vullen van URW.

  Amstelveen (het bestuur) had nooit geen enkele invloed gehad op de bedrijfsvoering van de almachtige eigenaar van het winkelcentrum, ook geen PvdA, geen CDA, geen VVD.

 7. Door traineren en saboteren van alle dure plannen van URW had het gemeente juist veel invloed op (het gebrek aan) ontwikkelingen in het Stadshart. Dit gebied heeft altijd te lijden gehad van raadselachtig slecht beleid op het gebied van stadsinrichting en verkeer.
  Er is geen binnenring en doorgaand Noord-Zuid en Oost-West verkeer gaat dwars door het stadscentrum. Het Cobra museum en het polituministerie blokkeren fatsoenlijke bevoorrading van de winkels. Om maar eens wat te noemen.
  De Kroonenberg Groep zou wel gek zijn als zij hieraan begonnen op 8 minuten rijden van het Gelderlandplein.

 8. U kent niet het verschil tussen een burger en een bestuurder. Beide hebben een plaats en een functie in een democratie, maar dat zijn niet dezelfde. Bij u is trouwens het verschil tussen een bestuurder en een journalist soms nauwelijks te onderscheiden.

 9. Ik meen inderdaad te weten wat er mbt de inrichting van het Stadshart beter had kunnen gebeuren, maar – nogmaals – ik ben geen bestuurder.

  Uw herhaaldelijke kritiek op mijn bijdragen aan het publieke debat op dit forum komt erop neer dat ik als burger nergens verstand van heb en dat ik niet het recht heb om kritiek te uiten op gemeentelijk wanbeleid.

  • Ik prijs u juist omdat de complete gemeenteraad achter dat wanbeleid stond, terwijl alleen u wist dat het verkeerd zou gaan. Dat is toch een kwestie van verantwoordelijkheid? Ik heb nergens gezegd dat een burger nergens verstand van heeft. Integendeel. De gemeente doet maar raak en de enige die overal verstand van heeft, doet niks….

 10. Doet niks? Ik geef hier mijn mening en kijk wat er gebeurt: Ik word afgebrand door een zogenaamde waakhond van onze lokale democratie, net als vroeger door een andere journalistieke meeloper van de wethouder die de lokale pers in zijn zak heeft.

  • Ik blijf er bij dat u, die alles beter weet dan alle politici, uw bestuurlijke kwaliteiten had moeten tonen. Dat is iets anders dan voortdurend zeuren over wanbeleid en waakhonden die er volgens u niet zijn. Tenzij natuurlijk het verleden u nog steeds frustreert …..

 11. De VVD noemt het Stadshart een dood paard en volgens Johan Bos is dat mijn schuld.

  In alle jaren dat Herbert Raat (VVD) wethouder Stadshart was, heeft hij nooit met de bewoners ervan gesproken.

 12. Er is één manier die het Stadshart gegarandeerd mooier en levendiger maakt: Haal het gemeente naar het centrum van de stad waar het thuishoort.
  Gemeentehuizen trekken veel mensen aan en zij zorgen ook goed voor zichzelf en hun directe omgeving. Kijk maar naar het Oude Dorp.
  Zet het gemeentehuis op de plek van het Pathé theater en alles komt goed.

  • U beschuldigde mij van achterbaksheid per mail, omdat ik reageerde op uw commentaar op het forum (wat ik per mail doorkrijg). Dat noemt u achterbaks. Daarom alsnog de vraag wie een nieuw pand in het Stadshart betaalt (terwijl het huidige nis afgeschreven) en heus niet alle gemeenten het raadhuis in het centrum hebben. Overigens is het raadhuis nu een paar honderd meter van wat zich stadshart verwijderd. Amstelveen is een Stadsdorp. In Amsterdam ligt het gemeentehuis tegenwoordig aan het Waterlooplein, wat mij ook niet echt het centrum lijkt. En ja, voorheen was het Oude Dorp het centrum van het stadsdorp.

 13. Het Stadshart heet niet voor niets zo. In Amstelveen heeft het alleen geen hart, omdat het geen liefde kent.

  Dat het gemeentehuis op een hoogst ongelukkige plek ligt (behalve voor de bestuurders en ambtenaren), daar kunnen wij kort over zijn. De keuze voor die locatie was en is nog steeds eigenzuchtig en kortzichtig.

  Johan Bos vraagt wie verplaatsing naar het eigenlijke (want zo bedoelde) centrum moet betalen. Die vraag stelde hij niet bij de zoveelste renovatie die nu weer aan de gang is. Over het opknappen van een oud lijk gesproken..

  Vraag liever eerst wat het zou gaan kosten, rekening houdend met de opbrengst van het huidige gebouw op de mooiste locatie van de hele regio. Laat Van der Valk daar een fraai hotel neerzetten, met vergaderruimten, restaurant, brasserie, terrassen en speeltuin. Dan kunnen véél meer mensen genieten van die schitterende locatie met uitzicht op de Poel. Het Oude Dorp zou daar ook van profiteren.

  Wie zou het nieuwe Pathé theater achter de schouwburg gaan betalen? En dat mysterieuze gebouw daarnaast?

  Graag het hele kosten en baten plaatje, rekening houdend met de grote maatschappelijke voordelen van een goed bereikbaar gemeentehuis in het échte centrum van de stad.

 14. Misschien zou het goed zijn als de VVD eens een stapje terug doet in deze gemeente. En natuurlijk begrijp ik wat democratie is. Veel inwoners van Amstelveen weten een goede boterham bij elkaar te verdienen. Dat is geweldig. De vraag waarom men dan vaak VVD gaat stemmen is één die ik dan weer minder goed begrijp. Maar dat terzijde.

  Net zoals het in de jaren ’90 gezond was dat na 80 jaar het CDA een stapje terug deed, zo zou Amstelveen ook eens een verfrissende move mogen maken door het eens een paar jaar zonder de VVD te doen. Niets tegen de VVD, maar voor nieuwe manieren van denken en besturen.

 15. Ook deze discussie over verbetering van het Stadshart is platgeslagen en doodgebloed.
  Inderdaad een dood paard. Dan heeft de VVD toch eens een keer gelijk..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.