Ondanks bezwaren van omwonenden stellen B&W de gemeenteraad voor nu maar akkoord te gaan met de bouw van zes vrijstaande huizen aan Zonnestein 66 en daartoe akkoord te gaan met een wijziging van het bestemmingsplan. Er zijn 23 positieve zienswijzen, meldt het college aan de raad. Bezwaren moet de raad nu maar terzijde leggen, zoals B&W zelf al deden niet een zogenoemde nota van beantwoording. De vrijstaande huizen krijgen twee verdiepingen met een kap en worden maximaal tien meter hoog.

Ooit zou er een appartementencomplex met 35 woningen, een kinderdagverblijf voor vijf groepen en een parkeergarage komen, in maximaal zes bouwlagen. Daartegen liep de buurt te hoop. Om die beter te betrekken bij de ontwikkeling het terrein heeft de gemeente besloten een zogenoemde tender uit te schrijven, waarin ook ontwikkelperceel Zonnestein 64 werd betrokken. Een eis daarin was dat een gekozen projectontwikkelaar samen met omwonenden een plan zou ontwikkelen.

Er werd daarom door de ontwikkelaar een klankbordgroep gevormd. Maar daarin waren de eigenaren van de appartementen aan Zonnestein 41-69 nauwelijks vertegenwoordigd, luidt een van de klachten. En juist die bewoners ondervinden veel overlast door de nieuwe huizen, zeggen ze. “Opvallend is de aanwezigheid in grote mate van eigenaren van de flat Selderust die haar eigen belangen daarmee zo veel als mogelijk kon zekerstellen.” Dat de samenstelling van de klankbordgroep aan ontwikkelaar BPD is overgelaten, had volgens de bezwaarden tot gevolg dat die zoveel mogelijk de club naar zijn hand zette. Hij had er namelijk belang bij met het plan een zo groot mogelijke opbrengst te realiseren, menen de klagers.

Genegeerd

“Gevolg was dat het inspraakproces voor de meest belanghebbende partij genegeerd is”, schreven bewoners van de flat Zonnestein 41-69, die slechts met een persoon vertegenwoordigd was in de klankbordgroep, waar niet met gewogen stemverhoudingen en gevolgtrekkingen van beslissingen zou zijn gewerkt. “Opvallend is de aanwezigheid in grote mate van eigenaren van de flat Selderust die haar eigen belangen daarmee zo veel als mogelijk kon zekerstellen.”

De gemeente vindt dat er een breed draagvlak voor de bouw is en dat die maar door moet gaan. “Ondanks het feit dat het plan voldoende draagvlak heeft uit de omgeving, er zijn 23 positieve zienswijzen binnen gekomen, zijn er vanuit het appartementencomplex Selde Rust veertien identieke zienswijzen binnengekomen tegen de bouwhoogte”, melden B&W aan de raad. Ook de vereniging van eigenaren van Zonnestein 41-69 en de Belangenvereniging Elsrijk Oost kwameb met een ‘zienswijzen’. Elsrijk begin de brief met een compliment over de uitkomst van de gevolgde procedure, zegt de gemeente.

Raad van State

Het ontwerp bestemmingsplan heeft met ingang van 11 januari tot en met 21 februari 2018 gedurende zes weken ter visie gelegen, waarbij een ieder in de gelegenheid werd gesteld zienswijzen in te dienen. Er zijn 39 zienswijzen ingediend waarvan er dus 23 positief zijn. Maar, zeggen B&W, geen ervan heeft tot enige aanpassing van  de plannen geleid. Na vaststelling van het bestemmingsplan wordt deze voor zes weken ter inzage gelegd en kan er beroep worden ingesteld bij de Raad van State.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.